(Finnmarken)

Lysfenomenet på himmelen i Nord er trolig en rakett fra Kvitsjøen i Russland.

Kan se ut som noe har gått galt, sier lederen for Tromsø Astronomiforening. Han får støtte fra Norsk Romsenter.

Den viktige havnebyen Arkhangelsk i Russland ligger ved Kvitsjøen.

Steinar Thorvaldsen, leder for Tromsø Astronomiforening, opplyser til finnmarken.no, at Russland tirsdag varslet at det skulle være en oppskytning fra et russisk fartøy som en del av en militær øvelse.

Det ble ikke varslet noen oppskytning i dag, men en oversettelse av den russiske meldingen som kom i går, tyder på at oppskytningen ble utsatt til i dag.

– Det ser ut som noe kan ha gått galt, at raketten har kommet i spinn. Eller at den har sluppet ut væske i atmosfæren som en del av et eksperiment, sier Thorvaldsen til finnmarken.no

– Ikke bekymringsfullt

Flere eksperter er sikre på at en havarert russisk rakett var kilden til det spektakulære lysfenomenet som kunne sees fra Nord-Trøndelag til Finnmark onsdag morgen.

Seniorrådgiver Pål Brekke i Norsk Romsenter sier til NTB at alt tyder på at lysspiralen stammer fra en rakett som ble skutt ut fra et fartøy i Kvitsjøen i Russland, og at noe har gått galt under eller like etter oppskytingen.

- Oppskytingen var varslet på forhånd. En melding på et nettsted for radioamatører referer til et varsel om forbud om å navigere ved Kvitsjøen i det aktuelle tidsrommet, sier Brekke.

Han har studert videobildene av lysfenomenet og konkluderer med at spiralformen og hastigheten tilsier at noe har gått galt med raketten.

- Det blir litt som en nyttårsrakett der styrepinnen faller av. Den vil ofte havne i en spiralbevegelse. Det var uansett et fantastisk spektakulært syn, og ikke noe som bør bekymre oss spesielt. At russerne trener og øver er jo ikke noe nytt, sier Brekke.

Benekter

En anonym talsmann for den russiske nordflåten avviser at de står bak:

– Vi har ingen informasjon om noe slikt, og har heller ikke sett noe som det du beskriver, sier en ikke navngitt talsmann for den russiske nordflåten til VG Nett.

Heller ikke presseattaché Vladimir Isupov ved den russiske ambassaden i Oslo kan si noe til nettavisen som kaster lys over det merkelige lysfenomenet.

Aktivitet i Barentshavet

Lysfenomenet over Nord-Norge har gjort at telefonen ikke har stått stille ved Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan utenfor Bodø onsdag.

– Vi ønsker ikke spekulere, for vi vet ikke hva dette er. Det vi vet er at Russland har såkalte aktivitetsområder i Barentshavet, sier senior talsmann, oberstløytnant Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter til Nordlys.

– Så dere utelukker ikke at dette er russisk aktivitet?

– Det kan vi ikke utelukke, men vi kan heller ikke konkludere, svarer Lien.

Skal varsles

Et varslingssystem skal gi flyselskap og myndigheter beskjed dersom det pågår aktivitet som kan være farlig.

– Vi kommer til å analysere denne aktiviteten med de verktøy som vi har, sier Lien.

Saken oppdateres.