Gå til sidens hovedinnhold

Professor i medisin: Du bør holde deg unna denne treningsformen

Artikkelen er over 3 år gammel

I-Min Lee er professor i medisin ved Harvard Medical School. Hun sier jogging ikke er så sunt som folk tror, og anbefaler fem andre treningsformer.

[Nettavisen,SIDE3.no] Å løpe seg en tur er en av de vanligste og enkleste formene for trening vi kan komme på. Du trenger ikke mer enn et par joggesko, så er du i gang.

Men professor I-Min Lee ved Harvard Medical School sier løping over tid kan tære på ledd og fordøyelsessystem, og anbefaler heller fem andre treningsformer i helserapporten "Starting to Exercise".

De fem treningsformene både brenner fett, bygger muskler, styrker benbygning og beskytter hjerte og hjerne.

Her er listen:

1. Svømming

Svømming omtales som "den perfekte treningen". Ikke bare aktiviserer svømming nær sagt alle musklene i kroppen, slitasjen på kroppen er nærmest ikke-eksisterende.

Økt puls styrker også hjerte og beskytter hjernen mot aldringstegn.

30-45 minutter svømming om gangen er aerobisk trening som forskning antyder kan hjelpe mot drepresjon, gjøre deg i bedre humør og redusere stress, blant annet.

2. Styrketrening

Styrketrening kan være så mangt, fra å løfte vekter i et treningsstudio til rene kroppsvektøvelser. Løfter du lett, bør du øke antall repetisjoner, mens tunge vekter krever færre gjentagelser.

Chris Jordan, mannen bak syv-minutter-treningen mange holder på med om dagen, sier til Business Insider at friske, voksne mennesker med fordel kan trene styrke to til tre ganger i uken.

3. Gå tur

Å gå seg en tur kan være effektiv medisin. Selv så lite som 30 minutters daglig kan over tid motvirke depresjon og forbedre hukommelsen, viser to forskjellige studier.

Harvard-rapporten anbefaler utrente personer å starte med 10-15 minutters turer og jobbe seg oppover til 30-60 minutter lange gåturer.

4. Knipeøvelser

Knipeøvelser er viktig for både menn og kvinner. De styrker en gruppe muskler omtalt som bekkenbunnen. Og selv om de ikke gir deg sixpack eller digre biceps, er du veldig interessert i å holde muskelgruppen i form.

Bekkenbunn omfatter urinrør, blære, tynntarm og rektum. Dersom du slurver med treningen av disse musklene i dag, kan det føre til ufrivillig vannlating og manglende kontroll på hva som kommer ut av endetarmen når du blir eldre.

Du trener bekkenbunn ved knipe som om du forsøker å stoppe å tisse eller holder inne en promp. Lee anbefaler å knipe i 2-3 sekunder før en slipper opp, og gjenta øvelsen ti ganger. Gjør gjerne dette 4-5 ganger om dagen.

5. Tai chi

Yoga og meditasjon har blitt stadig mer populært her til lands. Tai chi er en kinesisk kampkunst som setter sammen bevegelser til en slags bevegende meditasjon.

Bevegelsene i Tai chi skal gjøres med fokus og presisjon "i sitt eget tempo", og passer derfor personer i alle aldre. Balansetrening er en står del av kampkunsten.

Kommentarer til denne saken