Tornerose gir ny gass

Artikkelen er over 12 år gammel

I går var det klart at Tornerosefeltet inneholder gass, og dermed er det mest sannsynlig duket for en ny LNG-fabrikk på Melkøya, men først må man løse problemet med å skaffe mer kraft.

DEL

(Finnmark Dagblad) I går morges gikk meldingen ut fra Oljedirektoratet som mange i Finnmark har ventet på. Det er drivverdige forekomster på det mindre feltet Tornerose som ligger ved siden av Snøhvit.

- Nå vet man hva man trenger å vite. Nå er det bare å bruke litt tid på å analysere funnet videre. Vi vet i alle fall at det er like stort som før antatt, sier direktør Bente Nyland i Oljedirektoratet til Nordlys.

Gledelig

I Statoil gleder de seg over funnet og ser at dette kan føre til at neste steg i videreutviklingen av Melkøya kommer.

- Vi over tid har sagt at vår ambisjon er å videreføre utviklingen med ett tog nummer 2. Det er selvsagt gledelig at vi har gjort et funn på Tornerose. Vi har samler inn masse data. Og så får vi se i hvilken grad det er produserbart og lønnsomt. Vi er nøktern og konservativ. Man må gjennom en fase med undersøkelser og vurderinger om størrelse og gasstyper. Men det er nok klart at Tornerose alene er ikke nok til en ny fabrikk, sier Kojedal.

20-25 milliarder

Skal man bygge en ny fabrikk for LNG, et såkalt Tog 2, så må det mer kraft til.

- Vi kan enten velge oss et integrert gasskraftverk i fabrikken, et frittstående gasskraftverk som kan bidra for øvrig eller hente kraft fra nettet for å drive fabrikken, sier Kojedal.

- Det kan ikke være noen tvil om at vi må utvikle et gasskraftverk utenom Melkøya. Det er det som kan gi ringvirkninger i fremtiden for området, sier en smilende Hammerfest-ordfører Alf E. Jacobsen.

Petro Arctics Arvid Jensen smiler også bredt og ser dette som et viktig steg framover for oljesatsingen.

- Her er det tross alt snakk om en åpning for en investering på 20 til 25 milliarder til, sier Jensen.

Med en anleggsperiode på circa 4 år må man være i gang med byggingen i løpet av 3-4 år.

Artikkeltags