– Tok ikke vare på ungene våre

Det er liten trøst i rapporten for de etterlatte.

Det er liten trøst i rapporten for de etterlatte. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

De etterlatte som mistet sine kjære da Anders Behring Breiviks utførte sine terroraksjoner, føler liten trøst i 22. juli-kommisjonens knusende rapport om politiets innsats.

DEL

(Finnmarken) – Denne rapporten bekrefter bare det vi visste fra før. Det var fullstendig svikt i beredskapen i alle ledd. De klarte jo ikke å ta vare på ungene våre, sier Freddy Lie, som mistet den ene av døtrene, Elisabeth Trønnes Lie (16) sine på Utøya i fjor.

Den andre datteren, Cathrine Trønes Lie (18), overlevde terroristens kuler, men vil for alltid være merket av 22. juli.

Grete Dahl fra Vadsø mistet datteren Åsta Sofie Helland Dahl (16) på Utøya. Hun sier rapportens konklusjoner om alt som sviktet 22. juli, var langt verre enn hun hadde forestilt seg.

– Jeg viste at mye gikk galt, men at det var så gjennomgående, at det sviktet i så å si alle ledd, gjør meg helt forferdet. Det var én gjerningsmann, men det er mange som har hjulpet ham på veien, sier hun.

?Les også: Politiforeningen skylder på ledelsen

Flere andre foreldre og etterlatte opplevde det nesten 500 sider lange dokumentet på samme måte. Over ett år etter den vanvittige tragedien rammet Norge, slås det fast at politiet ikke maktet oppgaven.

Alvorlige og kritiske feil er avdekket, mangel på kommunikasjon på grunn av elendig teknisk utstyr og fundamental svikt i etterlevelse av rutiner og instrukser førte til tap av verdifulle minutter 22. juli i fjor.

Selv om kommisjonsleder Bech Gjørv under offentliggjøringen mandag presiserte at skylden for terrorangrepene 22. juli i fjor er Anders Behring Breiviks alene, trakk hun fram at norsk politi strever med store utfordringer knyttet til å følge ambisjonene i sitt eget regelverk.

22. juli-kommisjonen mener at politiet kunne ha vært på Utøya allerede klokka 18.00 dersom ferja MS Thorbjørn var blitt tatt i bruk. Både skipperen på den gamle militærbåten og AUF-leder Eskil Pedersen ringte politiets nødtelefon og fortalte om skytingen på øya, men fikk bare beskjed om å komme seg i sikkerhet.

Tidligere pågripelse

Kommisjonen mener det også det ville vært mulig for politiet å ta seg i land på øya cirka klokka 18.15 dersom den lokale aksjonsplanen hadde vært gjennomført. Dermed kunne Anders Behring Breivik ha blitt pågrepet snaut 20 minutter tidligere enn det han faktisk ble.

Breivik ble pågrepet om lag klokka 18.34, bare få minutter etter at politiet hadde ankommet Utøya. Han overga seg da uten motstand.

– Hvert minutt ble et barn drept på Utøya. Da er det veldig tungt å høre at kommisjonen mener politiet kunne vært der rundt klokka 18.15. Det er et grusomt regnestykke, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til NTB.

Kommisjonen slår også fast at eksplosjonen mot Høyblokka i regjeringskvartalet kunne vært unngått dersom vedtaket om sikring i Grubbegata allerede sju år tidligere var blitt etterlevd

Selv om det ble påpekt alvorlig svikt på mange plan i politiets håndtering, stilte ingen topper, verken i politiets ledelse eller blant den politiske eliten, sine plasser til disposisjon i kjølvannet av rapporten mandag.

– Som statsminister har jeg det øverste ansvaret. Jeg har derfor ansvar for det som fungerte, og det som ikke fungerte 22. juli i fjor, sa Stoltenberg.

Han ville ikke svare på om han har vurdert å gå av som følge av det som skjedde. Han bedyret også at han har tillit til alle sine statsråder, inkludert fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap), som har ansvaret for sikkerheten rundt regjeringskvartalet.

Provosert

Grete Dahl sier hun blir provosert over statsminister Jens Stoltenberg.

– Han sier at den beste måten han kan vise ansvar på, er å bli i stillingen sin. Det må jo da også gjelde for alle som har sviktet i denne saken, og det mener jeg ikke er rett. Jeg mener Stoltenberg bør gå av, sier Dahl.

Hun mener alle som var ansvarlig for beredskapen 22. juli, bør gå av.

– Kommisjonen kritiserte kulturen og holdningene. Jeg mener de samme menneskene som var en del av den kulturen før 22. juli, ikke er de rette til å lede dette videre, sier hun. (ANB-NTB)

Artikkeltags