(Finnmarken)

– Og «skylda» for det må denne flotte dama pent finne seg i å ta på seg.

Ordene faller nærmest i kor fra trioen, mens de sender varme blikk mot Kari Strifeldt.

Slett ingen venn

Tobakken har vært en aldeles innpåsliten følgesvenn for de tre kompisene siden de falt for fristelsen til å ta det første draget. Felles for de tre er at de alle begynte å røyke i nokså ung alder.

– Jeg var 15 år da jeg begynte, forteller Stein-Walter Karlsen (41).

Trond Atle Bernhardsen (47) var også 15 år da han debuterte med røyken i hånda, mens tredjemann, Roger Wille (41) anslår at han var et sted mellom 14 og 15 år da han ble kjent med røyken fra tobakken.

Kari Strifeldt synes ikke noe om å kalle sigaretten for en venn, på noe som helst vis.

– Jeg pleier å si at røyken er en ulv i fåreklær og en falsk venn. Røykeslutt-opplegget jeg tilbyr handler mye om å få de som kommer til meg til å innse akkurat det. Og da må vi trenge inn i underbevisstheten. Det er der hypnosen kommer inn i bildet, forteller hypnoterapeut Kari Strifeldt, vadsøværing bosatt i Bodø.

Åtte av ti som har gått på kurs hos Strifeldt har lyktes i å kutte røyken.

Møttes i røyken

Det er en torsdag kveld, godt inn i adventstida. Tre karer og heltinnen deres sitter i ly for vær og vind, benket rundt et bord i pauserommet på Vadsø lufthavn. De tre karene byr automatisk på assosiasjoner til en hardbarket trio. Gamle kjente, med en felles historie slik gamle kjente ofte har, med fester i ungdomsårene, og et gryende familieliv akkompagnert av faste jobber. Svirebrødre, men med kontroll på inntaket av fluidum, med faste treff, innhyllet i en aura av mystikk (eller tobakksrøyk, som det også kalles).

– Det var da. Den tida er slutt, men vi møtes like fullt og har det like bra sammen. Om ikke bedre, nå som denne røyken er sendt på dør, sier Roger Wille.

Bra for ungene

Stein-Walter Karlsen var 15 år da han tok den første sigaretten. Seinere ble det adskillige av dem.

– Et røft overslag viser vel at jeg har fått i meg 250.000 sigaretter. Akkurat nå tenker jeg bare at jeg rett og slett var rimelig dum. Enkelt og greit, sier Stein-Walter.

Torsdag 14. april hadde Karlsen sin siste behandling hos Kari Strifeldt. Siden det har han ikke tenkt tanken på å ta seg en blås.

– Tanken er rett og slett bare fraværende. Det er veldig godt, for å si det pent. Godt å slippe avhengigheten av denne giftpinnen, og godt at ungene mine slipper å lukte den stygge lukta av faren sin, smiler Stein-Walter.

Karlsen sparer en hel masse penger på det å ikke trenge å kjøpe røyk lenger. De sparte pengene har han en plan med.

– Det blir nok til en sydentur. Det synes jeg er en passe bra belønning.

Har fått betalt

Trond Atle Bernhardsen er 47 år, og har tyllet i seg sigarettrøyk siden han var 15 år.

– Jeg tror jeg har røykt en sånn cirka 300.000 sigaretter. Kort fortalt må vel det summeres opp som bortkastet tid og ikke minst bortkastede penger, slår Bernhardsen fast.

47-åringen ble røykfri 16. september i år. Han har ingen planer om å spandere på seg noe spesielt, for belønningen er allerede innkassert, slik han ser det.

– Lukt- og smakssansene er tilbake, kondisen er blitt bedre og jeg går ikke lenger rundt og lukter som et askebeger. Det holder lenge for meg, og jeg nyter hver dag som røykfri, sier Trond Atle, med et blikk som krever å bli trodd.

Åtte dager etter at Bernhardsen trådte inn i de røykfries rekker, fulgte kompisen Roger Wille etter. Etter 25 år som innbarket røyker stumpet han den siste den 24. september, etter tre behandlinger med hypnose.

– Det hele gikk egentlig overraskende lett. Jeg gruet meg litt for hva jeg skulle finne på i stedet for å røyke, men det har gått helt fint. Savnet er ikke der, lysten er borte og jeg er glad og fornøyd, slår 41-åringen Wille fast.

Må tåle ros

Selv om de tre kameratene ikke mener de fortjener spesielt mye ros, er ikke røykfri-hjelperen deres spesielt enig i det.

– Jeg synes de har all grunn til å være stolte over seg selv. Det er rett og slett stilig at tre kamerater som disse ser, og opplever, at det går helt fint å henge sammen uten å måtte røyke sammen. Og ikke minst er det jo fantastisk for barna deres, som ikke trenger å snuse inn duften av en pappa som lukter vondt, sier Kari Strifeldt.

Hun understreker at hypnose ikke er trolldom.

Trioen ser ut til å ta innover seg at de har lov til å være fornøyde med seg selv. De har også kommet til en viktig erkjennelse nå som livet uten røyk er påbegynt, og det med et like godt kameratskap som før.

– Vi trodde nok at røyken var litt sånn lim i kameratskapet. Det er feil, vet du. Røyken var giften i kameratskapet vårt, konstaterer de tre.