Ti grader kaldere enn på nordpolen

KALDT: Når dette bildet ble tatt, søndag ettermiddag, viste Roy Evert Guttorms temperaturmåler 41,8 kuldegrader.

KALDT: Når dette bildet ble tatt, søndag ettermiddag, viste Roy Evert Guttorms temperaturmåler 41,8 kuldegrader. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Det ble i dag målt 38,8 kuldegrader i Finnmark. Ifølge meterologen fortsetter kaldværet, og en skikkelig blåmandag er i vente.

DEL

(Finnmark Dagblad) Det er søndag meldt om 28 kuldegrader mellom klokken 13 og 18 på nordpolen. Sammenstilt med temperaturmålingen i Karasjok søndag ettermiddag er det dermed mer enn 10 kuldegrader kaldere i Karasjok enn på nordpolen. I Karasjok ble det nemlig målt 38,8 kuldegrader søndag kl. 13.00.

Også i Kautokeino er det søndag god grunn til å fyre godt. Her krøp man også under 30-tallet på gradestokken. Målingen kl. 13.00 viste 31,8 kuldegrader.

Følger spent med

I Karasjok sitter Roy Evert Guttorm trygt inne og følger med på temperaturen.

– Jeg gjør egentlig lekser, men følger spent med på temperaturmåleren. Akkurat nå varierer den mellom 41 og 42 kuldegrader, sier Guttorm, når Finnmark Dagblad snakker med ham omkring kl. 13.30 søndag ettermiddag.

Han forteller at kulderekorden målt hjemme er på nærmere 50 kuldegrader. Det kaldeste han har målt i dag er 41,9 kuldegrader, noe som ifølge ham er rekorden hittil denne vinteren.

– Kommer man under 45 kuldegrader begynner det å bli kaldt

Guttorm forteller at hans viktigste oppgave i dag er å holde huset varmt, og han har ikke planer om å gå utendørs. Så lenge han ikke går tom for ved.

– Jeg fylte opp vedkassa igår. Men blir det tomt har man ikke noe valg. Da må jeg ut.

Men selv om det er kaldt lar han seg ikke plage av det.

– Det biter godt. Men hver vinter vil jeg ha en skikkelig bitende kulde. Jeg er født og oppvokst i denne kulden, og det hører til. Men varer det over en uke synes jeg det er nok. Da blir man lei.

Han vil ikke gi seg selv et machostempel.

– Vi klager ikke, men man kjenner at det er tøffe forhold. Spesielt om man kommer under 45 kuldegrader. Da begynner det å bli kaldt, slår Guttorm fast.

Det blir bedre

Søndag vil by på et friskt møte med været for de fleste av oss som bor i Nord-Norge. Kalde innlandsvinder vil nemlig gjøre sitt for at ytre og indre strøk av Troms, Finnmark og Nordland blir nedkjølet.

- Det ser ut til at vi får surt vær på mandag, med både lave kuldegrader og relativt sterk vind, sier vakhavende meteorolog på Vervarslinga for Nord-Norge, Håvard Thorset, til Nordlys.

Skal man tro meteorologen kan det imidlertid bli flott turvær dagen i dag. Lite skyer og oppholdsvær er nemlig det som står på menyen.

- Søndag vil det stort sett være opphold i store deler av Troms og Nordland, mens man på kysten i Finnmark kanskje vil få noen snøbyger, sier Thorset.

Gradestokken vil de nærmeste dagene vise rundt omkring ti minusgrader i Tromsø og ytre strøk av Troms. Også ellers i landsdelen vil temperaturen være i dét sjiktet.

- Resten av uka vil det imidlertid bli stigende temperaturer langs hele kysten i Nord-Norge, avslutter Thorset.

Observasjonene

Observasjoner gjort kl. 13.00 søndag:

Alta lufthavn -19.9

Kautokeino -31,8

Karasjok: -38,8

Hammerfest -12,7

Honningsvåg -7,3

Lakselv -25,0

Mehamn -11,4

Berlevåg -10,3

Vardø -9,3

Vardsø -11,0

Kirkenes -20,5

Til sammenligning ble det målt kun 3,5 kuldegrader på Svalbard lufthavn søndag kl. 13.00.

Kilde: yr.no

Artikkeltags