(Finnmark Dagblad)

– Jeg trodde nesten ikke mine egne øyne. Ute blåste det stiv kuling, og der satt den lille jenta og sov, sammenkrøket opp mot veggen, kledd i bare truse og støvler. Hun våknet av at jeg låste døra og virket først litt forfjamset.

LES OGSÅ: – Funnet 4 km. hjemmefra kun ikledd støvler

Wagelid, som var på tur til jobben som ekspeditør hos Widerøe i Honningsvåg, ringte først på døra hos naboen.

– I huset var det stille og ingen respons, der lå de sikkert og sov. Jeg hadde ikke annet å gjøre enn å ta Thea med meg på jobb. Hun var iskald og det gjaldt å få henne inn i varmen så fort som mulig.

Med Wagelids jakke over seg og bilens varmeapparat på fullt kviknet den iskalde Thea fort til.

– Jeg ble mildt sagt livredd

– Hun virket verken redd eller skremt og begynte snart å fortelle om drømmen hun hadde hatt. Hun hadde drømt at det hadde begynt å brenne inne hos tanta og ute på veien i Nordvågen. Først ble jeg litt usikker og redd, men jeg forsto ut ifra det hun fortalte at det må ha vært en drøm. Men at den lille jenta har spasert hele den lange veien fra Nordvågen til Honningsvåg, i stiv kuling og nesten uten klær er helt utrulig. Hun må være beintøff. Men jeg fikk ikke kalle henne Tøffe-Thea, da ble hun morsk, flirer Vagelig som takker alle gode krefter for at det ikke regnet eller var et par grader kaldere natt til mandag.

På Wagelids kontor inne på flyplassen fikk Thea se film og kose seg med litt godteri, mens ekspeditøren alarmerte politiet.

– Jeg ble mildt sagt livredd, sier Theas tante i Nordvågen, Kristine Sørensen (32) som klokka 06.30 mandag morgen ble vekket av at telefonen ringte. Det var fra politiet i Hammerfest.

– Om jeg passet ei lita jente som heter Thea? Da holdt jeg på å svime av, for det gjør jeg jo, mens mor hennes, søster mi, er på ferietur i Krakow.

Med politiet på øret styrtet den skrekkslagne tanta inn på soverommet hvor hun fant Theas seng tom.

– Heldigvis beroliget politiet meg med det samme om at Thea var i god behold. Men da de fortalte at de hadde funnet henne på ei trapp ute i Honningsvåg mistet jeg munn og mæle.

– At Thea har gått så langt er helt vilt

Ingen vet når natt til mandag Thea gikk i søvne ut av huset i Nordvågen. Ytterdøra til tanta er tung å få opp og låsen er kranglete. Men Thea har altså klart kunststykket å låse seg ut av huset.

– Thea har selv fortalt at hun drømte at det brant inne og at hun først sprang ned på kaia fordi det også brant på veien. Deretter han hun gått fjæraveien et stykke, før hun har spasert opp på veien igjen og altså gått hele den lange turen ut til Honningsvåg. En strekning det tar et kvarter å kjøre med bil.

Da tanta kjørte ut til flyplassen for å hente Thea, hadde hun med fireåringens nye turndrakt.

– Thea selv var glad og fornøyd og syntes det var stor stas å få sprette den uåpnede overtrekksdrakten, som hun egentlig ikke skulle få bruke ennå. Men pledd og lester ville hun ikke høre snakk om. Denne jenta frøs ikke, flirer en lykkelig tante.

På ferie i Krakow sammen med sin kjæreste er også Theas mamma, Nadia Leinan (27), overlykkelig.

– At Thea har gått så langt er helt vilt. Hun pleier ofte å gå i søvne, men hjemme får hun ikke opp ytterdøra, så turen ender her. Nå er jeg bare så inderlig glad for at alt endte godt. Stakkars Kristine, så redd hun må ha vært.

Mamma gikk selv i søvne

Nadia pleide selv å gå i søvne da hun vokste opp i Nordvågen.

– Jeg kom meg aldri lenger enn til busstoppet i Nordvågen før jeg våknet eller ble hentet inn igjen av mamma eller pappa. Så jeg tror nok at Thea er arvelig belastet. Heldigvis at hun er en så tøff, uredd og glad unge som hun er.

I formiddag var Thea trygt tilbake hos tante Kristine i Nordvågen sammen med storesøster Wanda på seks år, sin fetter og kusine.

– For øyeblikket koser Thea seg med barne-tv og kinderegg. Hun er både sliten og søvnig etter den strabasiøse nattevandringen, så etter en god varm dusj skal hun få legge seg. For sikkerhets skyld har vi i dag flyttet hjem til huset til søster mi, hvor vi skal bo til hun kommer hjem. Nå må vi bare sørge for at det ikke blir mer nattevandring ute for Theas del, sier tanta Kristine Sørensen.