Gå til sidens hovedinnhold

SISTE: Den første gjerningsmannen er identifisert

Artikkelen er over 6 år gammel

29 år gamle Omar Ismail Mostefai er ifølge fransk politi èn av tre angripere som sprengte seg i konsertlokalet Bataclan.

TERRORANGREPENE I PARIS

En av gjerningsmennene i Paris fredag er identifisert som 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, en småkriminell som endte livet som kaldblodig terrorist.

Mostefai ble identifisert ved hjelp av en avrevet fingertupp som ble funnet i det raserte konsertlokalet Bataclan. 29-åringen var en av tre angripere som sprengte seg selv etter å ha drept 89 personer på åstedet for det blodigste av fredagens angrep.

Han ble født 21. november 1985 i Paris-forstaden Courcouronnes. Inntil en drøy uke før han skulle fylle 30, viste rullebladet hans åtte dommer for småkriminalitet i årene 2004 til 2010. Ingen av forholdene endte med fengselsstraff. Statsadvokat François Molins sier Mostefai i 2010 ble oppfattet som et prioritert mål med tanke på radikalisering, men at mannen «aldri hadde vært implisert i noen etterforskning eller knyttet til terror». Ifølge kilder i politiet undersøkes det nå om Mostefai reiste til Syria i fjor.

Lørdag kveld ble faren og broren hans tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Boligene deres blir undersøkt av politiet.

– Dette er galskap. Jeg var i Paris i går og jeg så hvordan dette skjedde, sa broren til nyhetsbyrået AFP med skjelvende stemme før han ble ført bort av politiet. Han er en av fire brødre i en søskenflokk på seks. Han sier han brøt kontakten med Mostefai for flere år siden. Han visste at broren hadde vært innblandet i småkriminalitet, men hadde aldri forestilt seg at broren kunne bli radikalisert.

Han fortalte at Mostefai dro til Algerie med familien sin og «den lille jenta hans».

– Det er stund siden jeg hørte noe nytt. Jeg ringte moren min, og hun lot ikke til å vite noe, sa broren lørdag.

– Bil funnet og flere pågripelser i Paris

En svart Seat som ble brukt i forbindelse med terrorangrepet i Paris, er funnet i forstaden Montreuil. Samtidig er seks slektninger av en av gjerningsmennene pågrepet.

Bilen ble brukt av personene som skjøt mot restaurantgjester under angrepet fredag kveld, opplyser politikilder til nyhetsbyrået AFP.

De seks personene som er pågrepet, er alle nært knyttet til den eneste gjerningsmannen som hittil er navngitt, Omar Ismail Mostefai (29). Tidligere er det meldt at 29-åringens far og bror er pågrepet. Boligene til deres er dessuten gjennomsøkt av politiet.

Søndag opplyste politikilder at også mannens svigersøster er blant de pågrepne. (©NTB)

Siv Jensen til Frankrikes ambassade for å kondolere

Fremskrittsparti-leder og finansminister Siv Jensen skal søndag besøke den franske ambassaden i Oslo for å undertegne kondolanseprotokollen.

Norske regjeringsmedlemmer og partiledere var samlet lørdag for å signere kondolanseprotokoll og legge ned blomster ved den franske ambassaden i Oslo lørdag kveld.

Klokka 16.15 søndag ettermiddag skal finansminister Siv Jensen besøke ambassaden, sammen med statsminister Erna Solberg (H). Stortingspresident Olemic Thommessen (H) skal signere i kondolanseprotokollen klokka 17. (©NTB)