Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret for angrepet som kostet minst 129 mennesker livet. 352 personer er såret, 99 av dem alvorlig. Angrepene på åtte ulike steder ble iverksatt i løpet av en halvtime fredag kveld.

En av de sju døde gjerningsmennene er så langt identifisert. Det dreier seg om 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, ifølge franske medier, en småkriminell født Paris-forstaden Courcouronnes, som endte livet som kaldblodig terrorist.

Han ble identifisert ved hjelp av en avrevet fingertupp som ble funnet i det raserte konsertlokalet Bataclan.

29-åringen var en av tre angripere som sprengte seg selv etter å ha drept 89 personer på åstedet for det blodigste av fredagens angrep.

Belgiere

Lørdag kveld ble faren og broren hans tatt inn i politiets varetekt etter å ha meldt seg. Broren kaller angrepet for «galskap».

Identiteten til de seks andre er foreløpig ikke kjent, men to skal ha vært hjemmehørende i Belgia.

Belgisk politi pågrep lørdag tre personer i en fattig innvandrerbydel i Brussel. Minst en av dem skal ifølge den belgiske statsministeren, Charles Michel, ha oppholdt seg i Paris kvelden før.

Det er også funnet et syrisk pass fra en person født i 1990 i nærheten av en selvmordsbomber som sprengte seg selv ved Stade de France. Det er ikke fastslått om passet tilhørte den døde, men greske myndigheter har opplyst at personen som eier passet, ble registrert som asylsøker i Hellas i oktober.

Falsk alarm

Mens sikkerheten skjerpes i Frankrike, ved franske bygninger i utlandet og ved en rekke andre mulige terrormål, er nervene i høyspenn.

Tungt bevæpnet politi gikk lørdag kveld til aksjon mot et hotell i sentrum av den franske hovedstaden, men denne gangen var det falsk alarm.

Fra hele kloden har sympati- og støtteerklæringer strømmet inn. I USA åpnet de demokratiske presidentkandidatene sin debatt med ett minutts stillhet. Mange av verdens mest kjente byggverk lyste opp i de franske fargene rødt, hvitt og blått mens mennesker samlet seg for å minnes dem som ble drept.

I Paris var derimot byens og landets mest kjente byggverk, Eiffeltårnet, stengt på ubestemt tid.

I Frankrike er det erklært tre dagers landesorg, og søndag kveld er det planlagt en messe til minne om ofrene i katedralen Notre-Dame.

– Tre team

Samtidig begynner bildet av det som fredag kveld fremsto som et kaotisk blodbad, å bli stadig klarere. Statsadvokat François Molins sier de sju angriperne hadde delt seg i tre koordinerte grupper. De var utstyrt med bombevester og kalasjnikov automatgeværer, og strategien var like enkel som den var brutal og nådeløs. Målet var å ramme så mange ofre som mulig, ifølge Molins.

Blant de drepte er det minst 20 utlendinger, men det er ingenting som tyder på at nordmenn er rammet.

Viker ikke

President François Hollande kaller angrepene «en krigshandling begått av en terroristhær» og lover å slå voldsomt tilbake.

– Dette er et barbarisk angrep mot republikken, vårt folk og våre verdier. Vårt svar kommer til å bli nådeløst. Stilt overfor krig må landet gå til nødvendig handling, sa Hollande lørdag uten å utdype hva han legger i dette.

Statsminister Manuel Valls sier landet vil fortsette sine flyangrep mot IS med uforminsket styrke. Samtidig sier IS at Frankrike vil være et av ekstremistenes viktigste mål, så lenge landet ikke endrer sin politikk.

– Så lenge dere fortsetter bombingen, vil dere ikke leve i fred, sier en opprører på arabisk i en video som er lagt ut på nettet. (©NTB)