Gå til sidens hovedinnhold

Snart kan denne meldingen dukke opp på telefonen din under kriser

Artikkelen er over 5 år gammel

Lyden som kommer fra mobilen da er ikke hyggelig.

(Side3): Det er ikke til å komme unna at vi skvatt kraftig første gangen vi opplevde en nødmelding som ble sendt ut til mobiltelefonen.

I USA er det nemlig slik at myndighetene kan dytte ut nødmeldinger til alle mobiltelefoner i et gitt område, gjennom et system som har fått det klingende navnet WEA – Wireless Emergency Alerts.

Systemet brukes til å varsle befolkningen om mulige trusler og svært viktig informasjon, blant annet sikkerhetsvarsler og såkalte «Ambers alerts» – nødmeldinger om kidnapping av barn, skriver Side3.

Under kan du høre hvordan det er å motta en slik nødmelding.

De som har vært i New York har kanskje opplevd å få meldinger om uvær som kan true liv og helse.

Når det skjer, forstår du at det er noe på gang, for da uler alle telefonene rundt deg samtidig med en lyd som du ikke hører til vanlig.

Nylig ble systemet også brukt til å varsle om den mistenkte etter bomben som gikk av på Manhattan. I etterkant av denne meldingen fikk systemet massiv kritikk, fordi systemet ikke kunne bringe videre et bilde av mannen – og at det i stedet ble oppfordret til å oppsøke media. Dette skal ifølge enkelte rapporter ha ført til nærmest en jakt på muslimske menn.

Og det amerikanske teletilsynet FCC var raske på labben. Ifølge The Verge har de nå bestemt seg for å utvide systemet fra en tidligere begrensning på 90 tegn, til å kunne sende ut meldinger på 360 tegn, samt bilder.

Dette kan de gjøre raskt, fordi systemet baserer seg på en SMS/MMS-lignende teknologi innebygget i mobilnettet – såkalt Cell Broadcast. Systemet fungerer slik at alle som er koblet på en enkelt basestasjon/celle, får samme melding. På den måten får alle i et gitt område beskjed om eventuelle farer.

I ytterste konsekvens kan alle i hele landet også få samme melding.

«Cyberbandittene blir stadig vanskeligere å bekjempe» 

VURDERER Å BRUKE SYSTEMET I NORGE

Nå bekrefter Justisdepartemenetet overfor Side3 at en vurderer å rulle ut en tilsvarende løsning i Norge.

– Vi er godt kjent med alternative varslingsmetoder slik som SMS og cell-broadcast (SMS-CB). Etter at regjeringen har besluttet å videreføre Sivilforsvarets tyfonanlegg (flyalarmen) som varslingsmetode, har vi også igangsatt undersøkelser i markedet for å se hvilke systemer som kunne egne seg som et supplement til nevnte tyfonanlegg, skriver departementet i en e-post til Side3.

– DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) skal i samråd med DNK (Direktoratet for nødkommunikasjon) gjøre denne undersøkelsen. Vi avventer per i dag svar fra DSB som vi antar foreligger i løpet av kort tid.

DSB har ikke ønsket å kommentere saken overfor Side3 nå.

Her lages det over 200 millioner liter brus

FLYALARMEN RAMMES AV FM-SLUKKINGEN

Noe av årsaken til at dette er et tema nå, er at de såkalte tyfonanleggene har blitt rammet av planene om å skru av FM-nettet i 2017.

Systemet styres nemlig av RDS-signaler som sendes over FM-nettet. Alarmene må derfor bygges om når FM-nettet slukkes. Løsningen har vært å gå over til det nye sambandsnettet som nødetatene benytter.

– Vi bytter lydgivere fortløpende i samme takt som slukking. Fra FM til Nødnett, melder Justisdepartemenetet.

Facebook-boks, stor 

Kommentarer til denne saken