Gå til sidens hovedinnhold

Tirsdag får du «ny» iPhone

Artikkelen er over 4 år gammel

Her er de viktigste nyhetene i iOS 11.

[Side 3] Har du en iPhone eller iPad er det grunn til å sjekke Innstillinger -> Generelt - > Oppdatering i løpet av tirsdag 19. september.

Frigjør masse plass

Apple slipper nå årets store oppgradering av operativsystemet iOS. I år er iPad som får de største endringene, men én nyhet er særlig gledelig for deg som sliter med lite plass på mobilen eller nettbrett:

Med iOS forkaster Apple den 25 år gamle bildestandarden JPEG til fordel for det langt mer effektive HEIF-formatet.

HEIF-bilder opptar omtrent halve plassen til JPEG-bilder. Så har du lagret mange bilder, kan du forvente en real frigjøring av plass på iPhone og iPad etter å ha oppdatert til iOS 11.

Vi har skrevet mer utfyllende om endringer her: Morna JPEG. Velkommen, HEIF

Livsviktig ny funksjon

En annen viktig endring det er verdt å trekke fram er funksjonen "Do not disturb while driving". 

Vi vet at sjåfører ofte surfer eller sender tekstmeldinger når de sitter bak rattet. Det er både ulovlig og har krevd utallige liv. I iOS 11 kan du ta et fornuftig valg allerede før du setter deg inn i bilen.

Når mobilen registrerer at du kjører bil, vil den ikke gi beskjed om tekstmeldinger eller liknende før du stopper.

Les mer om funksjoner her: Apple vil låse deg ute fra mobilen når du kjører bil

Med iOS 11 kommer det en hel del større og mindre endringer. Her er de viktigste:

Filsystem og ny dock

Vi har hatt det på PC-er så lenge det har eksistert PC-er, og nå kommer et godt, gammeldags arkiv med filene dine på iPad og iPhone også.

Du kan nå bla gjennom, søke i og organisere alle filene dine på ett sted.

Det er også et eget sted for filer du nylig har jobbet med på nettbrettet eller mobilen, og også i iCloud Drive og i tjenester som Dropbox og Box.

På iPad kommer det nå en ny dock. Den fungerer ikke så ulikt slik det er på Mac, og er tilgjengelig fra alle skjermbilder ved å sveipe opp fra bunnen av skjermen.

Multitasking og dra og slipp

Du kan nå ta tak i et element, for eksempel et bilde i bildearkivet, sveipe opp for å hente docken, åpne meldinger, og så slippe bildet i en melding.

Tilsvarende er det nå enklere å multitaske. Apple eksemplifiserer med appene Bilder og Mail i splitview, hvor du nå kan dra bildet over skjermen og slippe i en epost.

Store endringer i Notater

Jeg har en Apple Pencil og en iPad den kan brukes på, men i praksis bruker jeg den aldri. Jeg bruker derimot appen Notater ganske flittig.

Én funksjon i iOS 11 er dermed litt spennende: Jeg kan nå trykker lett med eplepennen på låst skjerm, og så begynne å skrive med en gang. Alt lagres i Notater.

Notater har også fått en dokumentskanner som automatisk skal gjenkjenne dokumenter, beskjære kanter og fjerne eventuelt gjenskinn.

Nye kamerafunksjoner

Kameraet på iPhone er naturligvis viktig for mange, og det kommer funksjoner som skal konkurrere med både Instagram og proffere kamera.

Du kan nå gjøre Live Photo om til en videosløyfe, altså en liten videosnutt som gjentas og gjentas omtrent som en GIF. Du kan også sette et Live Photo i revers, slik at du skaper boomerangeffekten som er populær på Instagram.

Disse to funksjonene er greie å ha, men må ha-funksjonen er lang eksponeringstid. Dette er en effekt som forbindes med mer avanserte speilreflekskamera.

Det kommer også en serie nye filtre til bildene dine i iOS 11.

Tilpass kontrollsenteret

Det skulle ha vært slik fra starten av, men i iOS 11 kan du endelig selv bestemme hvilke snarveier som skal ligge i kontrollsenteret.

Du kan bruke 3D Touch å låse opp flere kommandoer.

Siri skal være mindre kørka

Apple hevder Siri er "verdens beste", men i virkeligheten er hun ganske ubrukelig, skjønner bare halvparten av hva du sier og de andre gangene foreslår hun heller å google ...

I iOS 11 er det mer fokus på kunstig intelligens og maskinlæring. Effekten skal være at Siri mer presist gjør hva du egentlig vil - som å sende meldinger, være DJ og oversette setninger fra ett språk til et annet på direkten.

Airplay 2

For deg som har flere høyttalere koblet til nettverket hjemme og som spiller musikk via Airplay har Apple endelig gode nyheter. Tidligere var det bare mulig å spille musikk til flere høyttalere samtidig via iTunes på Mac eller PC, men i Airplay 2 blir det mulig også fra iPhone og iPad.

Utvidet virkelighet (Augmented Reality)

Apple satser for fullt på teknologien utvidet virkelighet, og iOS 11 er springbrettet som skal starte det hele.

Hvor bra eller praktisk dette blir, er helt avhengig av hva Apples partnere og tredjeparts utviklere får til.

Vi regner i det minste med at vi snart kan rette kameraet mot kjente kunstverk og få opp informasjon om opphavsmann, plassering, verdi og reell trivia, for eksempel.

Slik oppdaterer du

Før du oppdaterer bør du sikkerhetskopiere enheten. Det gjør du enklest i iCloud:

  1. Gå til Innstillinger.
  2. Trykk på din Apple-ID (navnet ditt øverst).
  3. Klikk på iCloud.
  4. Sveip ned og klikk på iCloud-sikkerhetskopi.
  5. Velg "Sikkerhetskopier nå".

Når det er gjort er du klar for å oppdatere til iOS 11:

  1. Gå til Innstillinger.
  2. Klikk på Generelt.
  3. Klikk på Oppdatering.
  4. Følg anvisningene på skjermen.

Kommentarer til denne saken