Tar street art til verdens ende

ALLEREDE MERKET: «Pøbel» har allerede vært på besøk i Varanger, blant annet på tomta som tidligere huset bilopphoggeriet på Vadsøya.

ALLEREDE MERKET: «Pøbel» har allerede vært på besøk i Varanger, blant annet på tomta som tidligere huset bilopphoggeriet på Vadsøya. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Tolv verdenskjente street art-artister, tusen liter maling og utall-ige fallferdige husvegger. I juli inntar urban kunst Vardøs falleferdige hus-vegger.

DEL

(Finnmarken) – For meg er det hele Vardø som er kunsten.

Det sier «Pøbel», en av de mest anerkjente street-art-kunstnerne Norge har å by på. Tidligere har han utsmykket falleferdige bygg i Lofoten, bygg som har gått sin seiersgang via sosiale medier, og som dedikerte turister nå kommer langveisfra for å se med egne øyne. Nå er samme «Pøbel» kurator for street art-festivalen Komafest, en festival som ved hjelp av tolv street art-kunstnere skal sette Vardøs falleferdige bygg på verdenskartet.

– Kunstverket er ikke bare hver enkelt husvegg som blir malt, men alt dét det blir til sammen, og i samspill med naturen og folket som bor i Vardø. Den røde tråden i dette er hundre prosent Vardø, sier «Pøbel».

Fra Lofoten til Vardø

Ideen om Komafest ble egentlig unnfanget for flere år siden, da «Pøbel» i 2006 startet et prosjekt han kalte Ødedekor .

– Da vi holdt på med dette prosjektet fikk vi ideen om å gjøre det om til en festival. Vi ville invitere kunstnere og vi ville gjøre det i Lofoten. Jeg fikk med meg artisten som signerer med «Dolk», men det skled litt ut.?Det tok for lang tid, og vi klarte ikke å vente, og begynte å male selv i stedet. Dessuten var det vanskelig å koordinere en hel festival, fordi det er så langt mellom husene, foreller «Pøbel».

Men så besøkte han Vardø under yukigassen i fjor, i utgangspunktet for å være med på et mindre street art-prosjekt.

– Jeg gikk rundt i byen og så at her var det muligheter for å realisere de ideene som allerede var fem år gamle. Her har man den samme tematikken som i Lofoten, med natur og falleferdige hus, men her er alt samlet på et sted. Det blir enklere å organisere en hel festival, sier han.

Til Vardøs beste

Han fikk raskt med seg Kristin Risan og Nordnorsk kunstnersenter med på laget, senteret som nå har sørget for at finansieringen av prosjektet har kommet på plass.

– Vi synes dette er utrolig artig, og at det er så mange kunstnere som har stilt opp, det er kjempestilig, sier Risan.

Det er flere grunner til at Risan og kunstnersenteret kastet seg på prosjektet, og alle handler om Vardøs beste.

– Drømmen er at dette skal føre til at Vardø blir mer attraktiv og morsom å besøke, og også at ungdommen i Vardø får noe å være stolt av, at dette blir noe de synes er kult å ha. At kunst man forbinder med storbyene plutselig finnes her, hos dem. Også håper jeg at prosjektet fører til at husene blir oppdaget, og at flere blir reddet. Om et hus ekstra blir reddet, føler jeg vi har oppnådd noe, sier hun.

Det håper Varanger museums Monica Dahl også. Dette er nemlig ikke et soloprosjekt satt i gang av ivrige kunstnere, men et resultat av helhetlig tankegang, der bevaring av Vardøs gamle bygg er sentral.

Linker kunst og kulturarv

– Vi ser en helt klar link mellom dette og Vardø forstudie, og har derfor gått inn som offisiell samarbeidspartner, sier hun.

Vardø forstudie handler om samspillet mellom kulturarv og næringsutvikling, og det er dette Monica Dahl gjenkjenner i Komafest. Bygg som Slettjordsgården, Servicekaia og en gammel sjå i Østervågen skal preges med kunst, og Dahl tror dette kan få byggene til å leve lengre.

– Disse byggene vil få oppmerksomhet, og det er det bygda så sårt trenger. Vardø står og forfaller, men har høy verneverdi.

Ved hjelp av kunsten kan vi formidle byggenes historie, sier hun. Dette er noe av det viktigste for «Pøbel» også.

– Jeg håper Vardø kommer til å sitte igjen med en stolthet etterpå, at dette er noe de vil ha, og ikke noe de har blitt påpresset av en søring som kom opp og reiste ned igjen. Her er det viktig å engasjere lokalbefolkningen, og sammen gjøre det som før har vært en skam til noe finere, noe de kan vise fram, sier han.

Stort engasjement

For «Pøbel» har det alltid vært et poeng å være anonym, å kunne leve privat adskilt fra kunsten sin. Med dette prosjektet har han vært tvunget til å fire litt på grensene sine.

– Det er første gang jeg har gått i møte med folk på grunn av det jeg gjør. Det er mange av kameratene mine som ikke vet at det er jeg som er «Pøbel», og jeg har alltid jobbet både anonymt og på egen hånd. Men nå gjør jeg et prosjekt så tett opp til folk, og da har jeg vært nødt til å hilse på folk, på kokken som kan lage mat til oss, på huseierne som kan sikre losji for artistene. Det har vært en helt absurd opplevelse, sier han.

Absurd, men likevel verdt det.

– Det lokale engasjementet jeg har møtt har vært helt enestående. Det er nesten så jeg mister kontrollen på prosjektet, fordi de lokale tar tak i alt, de fikser og ordner. Det er helt fantastisk, sier han.

Nå gleder han seg til å reise oppover til Vardø, og i tur og orden få selskap av tolv verdenskjente kollegaer. I løpet av en tre ukers tid skal bygg på bygg fylles med kunstverk, før det hele ender i en stor åpningsfest 21. juli.

– Det blir vanvittig spennende å komme opp. Jeg er nok den som gleder meg aller, aller mest, sier han.

Artikkeltags