Tar et oppgjør med hatet

- Jeg kan ikke tro at det kun er et navn på et veiskilt som vekker slikt hat, sier sametingspresident Egil Olli.

- Jeg kan ikke tro at det kun er et navn på et veiskilt som vekker slikt hat, sier sametingspresident Egil Olli. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Sametingspresident Egil Olli tar oppgjør med de som vil at det samiske språket skal dø, og mener noe annet må ligge bak når samiske veiskilt vekker slikt hat.

DEL

(Finnmark Dagblad) I en kronikk i FD i dag tar sametingspresidenten til motmæle mot de han mener angriper det samiske språket, kulturen og levesett. I et intervju med avisen utdyper han at mye grums mot det samiske kommer fram spesielt i nye sosiale medier.

I februar ble det satt opp samiske veiskilt i Bodø. Dette førte til hærverk på skiltene, og en heftig debatt, som skremte redaktøren i Avisa Nordland. Sametingspresidenten ser også liknende utspill i debatter som pågår i Finnmark. Også i FDs nettdebatter.

I kronikken skriver sametingspresidenten at han kanskje er mindre skremt enn avisredaktøren i Bodø, for han har selv erfart hatet. Han er likevel uforstående til de krefter som driver hatet fram.

- Vi har selvsagt ytringsfrihet, men en del vil jeg si går over grensa, fastslår han, men medgir at debatter må vi regne med. Han ser det også som positivt at slike holdninger får tilsvar.

- Jeg kan ikke tro at det kun er et navn på et veiskilt som vekker slikt hat. I Sør-Varanger har det vært skiltet på russisk i mange år, men det er ikke noen som klager på det, påpeker han, og mener at dette må være uttrykk for holdninger til det samiske som kommer fram.

Les hele kronikken og nyhetsartikkel i vår papir- eller E-avis (torsdag).

Artikkeltags