(Finnmarken)

Da de som skulle vise seg å bli vinnerne av Vake 2011 gikk av Hurtigruten i Berlevåg tirsdag i forrige uke, ble de møtt av nordnorsk gjestfrihet av ypperste klasse.

– Vi må få sende en stor takk til Terje Daldorff i Berlevåg. Han er en del av teamet vårt, beretter Niklas Norman.

Karene hadde akkurat kommet av skipet og var på utkikk etter et sted å sette opp teltet sitt, før konkurransen startet neste dag.

– Plutselig kom Terje kjørende og lurte på hva vi skulle. Vi svarte at vi skulle sette opp telt, og fikk til svar «Telt?! Dåkker skal no faen ikkje sove i telt?! Bli me mæ!». Han tok oss med seg hjem, ga oss en hel etasje i huset sitt hvor vi kunne sove, og lånte oss garasjen til oppbevaring av alt utstyret vårt. Neste dag hentet han fram skuteren sin og kjørte oss til fjells. Det var en helt utrolig hyggelig innsats fra han, forteller Norman.

Verdensmestre i motvind

Etter en rekke omrokeringer ble vinneren av verdensmesterskapet i langdistansekiting på snø kåret lørdag.

Laget «Vindkraft», bestående av Rye-Florentz og Norman, var én av tre lag som kom seg til det nye målpunktet ved Byvannet i Vadsø. Egentlig skulle målgang vært ved Smelror i Vardø, men på grunn av lite vind ble tid og sted for målpunktet flyttet. Årets Vake har med andre ord hatt solid motvind, på mange vis.

Vinnerlaget har ledet gjennom hele konkurransen, og Rye-Florentz og Norman er ikke annet enn fornøyd.

– At det er lite vind og at det blir forandringer i planene må man regne med når man driver med kiting. Vi er ikke skuffet, langt ifra. Vi er imponerte over hva arrangørene har fått til med såpass lite midler. Det har vært en helt fantastisk opplevelse, sier Rye-Florentz.

Heller ikke kitegeneral Bjørn Breivik i Varanger Kiteklubb tar på vei for at VM ikke gikk som planlagt.

– Vi har vært uheldig med vinden tidligere, men det er jo litt uvanlig at det er vindstille til og med på Domen to dager på rad. Sånn sett er jeg litt lei meg på Vardøs vegne, fordi vi aldri kom oss så langt, men sånn er det bare, sier Breivik.

Usikker fortsettelse

Nå skal Varanger Kiteklubb evaluere årets opplegg, og se an om de vil være med på å arrangere konkurransen til neste år. Om det blir arrangert VM i langdistansekiting på snø i Øst-Finnmark neste år, er opp til kiteforbundet å avgjøre. Breivik er uansett fornøyd med årets arrangement, til tross for lite vind.

– Været kan vi ikke gjøre noe med, det vet vi. Hvert år har vi hatt en fantastisk dag, og en dag med mange utfordringer. Det er samtidig litt greit at det er sånn, fordi da blir man minnet på at dette er en sport der man må kunne ta vare på seg selv ute på fjellet, og være rustet for alt som kan oppstå, sier Breivik.

Beskjeden

Terje Daldorff mener verdensmestrenes hyllest av hans hjelp i Berlevåg er noe overdrevet, men hyggelig.

– Jeg har vel ikke så mye med den seieren å gjøre, men det var hyggelig å kunne hjelpe. Jeg så ikke likt at de skulle overnatte i telt her, forteller 82-åringen.