(Finnmark Dagblad)

En vinternatt i januar våknet Ann Inger og Marius Andersen og deres fire barn opp til dere sitt livs sjokk. Huset deres i Alta hadde tatt fyr. Hjelpen de fikk i ettertid kom til å overvelde dem.

– Jeg får tårer i øynene når jeg tenker på det i dag, sier Marius.

Huset tok fyr

Uten klær på kroppen tok de seg ut av det brennende huset 7. januar i år. Seinere ble de sendt til Hammerfest sykehus i all hast. Der ble de undersøkt om de hadde fått røykskader. Noe de heldigvis ikke fikk.

Bankkortene lå igjen i huset 140 kilometer unna. Før de hadde dratt fra Alta fikk de låne 2.000 kroner. Pengene gikk til å kjøpe et nytt antrekk til to voksne og fire barn. De fikk god rabatt oppå allerede rabatterte varer på Cubus i Hammerfest.

Måtte skynde seg

De ble på sykehuset over natten til observasjon.

– Dagen etter ventet vi på å få skyss med en drosje. Vi hadde fått servert middag på sykehuset da vi fikk beskjed om at drosja var klar, og at vi måtte skynde oss, forteller Ann Inger.

Problemet var at minstejenta hadde hatt seg en kvil mens de spiste, og fikk dermed ikke spist. De ba drosjesjåføren om å svinge innom Rema 1000. Med 8 kroner igjen fra kleshandelen gikk mamma til fire inn i butikken, i håp om å få kjøpt en matbit og drikke til minstebarnet.

– Da samboeren min kom ut av butikken med to handleposer, fikk jeg tårer i øynene. Jeg får fortsatt tårer i øynene når jeg tenker på det, sier Marius.

Fikk gratis mat

Inne i butikken gikk Ann Inger bort til en voksen mann i remaklær. Hun spurte om hun kunne få en bolle og juice for de myntene hun hadde i hånden, og fortalte sin historie.

– «Nei, hva i all verden skal du med det? Nei, ta det du vil ha, så setter vi det opp på vårt forbruk», sa mannen. Det var stort, forteller Ann Inger, som ble overrasket og veldig glad.

Dårlig samvittighet

Over 10 måneder har gått. Lenge har paret tenkt på at de aldri fikk takket for hjelpen fra matbutikken.

–Det hjalp oss kjempe mye. Vi fikk med oss bleier, vaskeservietter, så vi var sikret om det skulle oppstå et uhell på turen. Vi fikk nok å drikke og spise på til alle sammen. Jeg var veldig glad og fornøyd, sier hun.

I etterkant har Marius hatt dårlig samvittighet fordi familien ikke har fått takket Rema 1000 ordentlig.

– Tusen tatt til Rama 1000 i Hammerfest! Jeg håper alle i Hammerfest kan skryte av dem, så de får den berømmelsen de fortjener sier han.

Byen hjalp til

Da familien på seks kom tilbake til Alta hadde venner startet en innsamlingsaksjon for å skaffe brannofrene klær, sko og leker.

Plutselig en dag fikk mor og far en telefon fra dem som driver klesbutikkene Jack & Jones og Vero Moda på Amfisenteret i Alta.

– De gikk så langt at de ba meg og Marius komme innom å velge hvert vårt antrekk. Vi fikk alt fra truse til yttertøy og sko. Det var også stort, at folk gir så mye, sier Ann Inger.

– Jeg fikk klær som var prissatt til 3.500-4.000 kroner, bekrefter Marius.

– Vi er overveldet over hvor mange som stilte opp og hjalp oss da vi trengte det, sier de.