(Finnmarken)

Den største norske sydpolekspedisjonen er blitt stoppet av dårlig vær. Til Sydpolen gjenstår det en strabasiøs ferd på 500 kilometer.

– I løpet av natt til onsdag økte vinden, og det var ikke forsvarlig å legge ut på tur. Til det var faren for forfrysninger for stor, skriver ekspedisjonens medlemmer på onsdagens blogg.

Ekspedisjonen som består av direktør Jan-Gunnar Winther, historiker Harald Dag Jølle, Vegard Ulvang og eventyrer Stein P. Aasheim har tilbakelagt 812 kilometer i isødet, men må vente på bedre vær før de beveger seg mot polpunktet som ligger 2.850 meter over havet.

På grunn av jordrotasjonen er atmosfæren tynnere ved polene enn ved ekvator, og det gir lavere trykk og mindre oksygen. På bloggsiden anslår Jølle at 3.000 meter over havet i Antarktis tilsvarer rundt 3.550 meter i Himalaya.

Party med godsaker

Ekspedisjonen har lenge slitt i motbakker og vanskelig terreng. Fra havnivå har ekspedisjonen sakte, men sikkert kommet seg opp på det såkalte Platået, 3.000 meter over havet.

Onsdag var det storm i kastene og minus 30 grader, men noen gode hjelpere hadde plassert godsaker i depotposene som de kunne hygge seg med og duoen Ulvang/Jølle var ikke sene om å arrangere et kom-som-du-er-party for ekspedisjonsdeltakerne.

Ulvang og co. har som mål å nå polpunktet på 100-årsdagen for Roald Amundsens flaggplanting 14. desember.

Tre ekspedisjoner

I kamp med naturkreftene i Antarktis er også to andre norske og en australsk sydpolsekspedisjon. Asle T. Johansens ekspedisjon har sitt depot på Platået i nærheten av Ulvang-ekspedisjonen. Det depotet står foreløpig urørt, men Johansen, Gaute Grindhaug og Agnar Berg har valgt å ta den lange ferden på treski og med tunge sleder, en tro kopi av Amundsens utstyr.

Den siste norske ekspedisjonen består av Aleksander Gamme og Steffen Dahl som fra hvert sitt utgangspunkt skal gå solo til polpunktet.

Satt fast i Chile

Samtlige besetningsmedlemmer ble kraftig forsinket allerede i starten av sydpolferden da vanskelige landingsforhold i Union Glacier gjorde at de måtte vente lenger enn planlagt i Punta Arenas, sør i Chile. Planen var at de skulle legge ut fra Hvalbukta 19. oktober, men først en drøy uke senere kunne ekspedisjonene bli fløyet inn til startpunktet.

14. desember er det planlagt en storstilt markering, 100 år etter at Roald Amundsen og hans menn vant kappløpet mot Scott. Statsminister Jens Stoltenberg og et større norsk følge skal etter planen være på Sydpolen for å ta i mot ekspedisjonene.