(Tønsbergs Blad): Et gavekort fra IKEA på 5000 kroner kan virke fristende. Det håper også de som har sendt ut epost om at du er plukket ut som en heldig vinner av et slikt gavekort.

Svindlere blir stadig mer kreative for å lokke oss til å svare på for eksempel SMSer, epost eller klikke på annonser og lenker på Facebook. Noen ganger blir du bedt om å oppgi informasjon slik at svindlerne kan lure deg for penger, andre ganger lastes det inn skadelig eller ikke ønskelig programvare på datamaskinen din.

Ofte er det enkelt å se at det dreier seg om svindel fordi teksten er skrevet på svært dårlig norsk. I eposten redaksjonen har mottatt fra «IKEA», er teksten skrevet på en nokså god norsk.

I eposten oppfordres man til å klikke på en lenke slik at man kan få dette gavekortet på 5000 kroner. Det eneste du må gjøre for å få «gavekortet» er å gi fra deg personlige opplysninger:

«Vennligst merk: 49 kr vil bli belastet fra kontoen din for å forsikre at du bor i Norge for tiden ettersom dette tilbudet kun er tilgjengelig for innbyggere i Norge.»

IKEA har tidligere sendt ut en pressemelding om at selskapet misbrukes i svindelforsøk.

På egne nettsider skriver de dette:«IKEA advarer mot svindelkampanjer

«Det er oppdaget at IKEA misbrukes på SMS, i flere e-postkampanjer og Facebook-annonser. 

Disse har noe varierende ordlyd, men alle hevder at du kan delta i konkurranser der du kan vinne gavekort eller få kuponger av ulik verdi, eller de ligner på en ordrebekreftelse på bestilte varer fra IKEA.

Har aldri slike konkurranser

Vi ønsker å advare mot dette. IKEA har aldri konkurranser av denne typen, og vi oppfordrer alle til ikke å klikke på Facebook-annonsene og heller ikke klikke på lenker i, åpne vedlegg i, eller respondere på denne typen SMS eller e-poster. E-postene bør slettes umiddelbart.

Dette er falske konkurranser og ordrebekreftelser som IKEA ikke har noe med å gjøre. Du vil alltid finne informasjon om eventuelle konkurranser hos oss på IKEA.no.»

Tilbakekaller stolpe

IKEA tilbakekaller stolpen Elvarli. Møbelgiganten sier det er et forebyggende tiltak mot fallrisiko.

Stolpen er en del av oppbevaringssystemet med samme navn og monteres ved at den settes i spenn mellom gulv og tak. Årsaken til at den nå kalles tilbake er at en feilplassert mutter gjør det vanskelig eller umulig å skape nok spenning. Det medfører risiko for at hyllesystemet kan løsne og falle, skriver selskapet i en pressemelding.

IKEA sier de ikke har mottatt klager eller meldinger om at noen har blitt skadd, og selskapet anser risikoen for uhell som lav. Samtidig påpeker de at konsekvensen kan være alvorlig dersom ulykken først skulle være ute. Derfor blir Elvarli-stolpene tilbakekalt mot full refusjon. (©NTB)