- Sutringen er borte

Det er slutt på at finnmaringene "sitter i fjæresteinene" og klager, mener NHO.

Det er slutt på at finnmaringene "sitter i fjæresteinene" og klager, mener NHO. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Det er slutt på at finnmarkingene "sitter i fjæresteinene og roper på hjelp". Sutrekulturen er borte, mener NHO-presidenten. DEBATT: Er du enig?

DEL

– På meg virker det som om sutrekulturen er borte og at de er på rett vei. Det er en helt ny vilje og kreativitet til å utnytte sine egne fortrinn i stedet for å sutre over det som kan være ulemper. Det virker som om ildsjelene er kraftig overrepresentert her, og at optimisme og pågangsmot er på full fart inn, sier NHO-president Paul-Christian Rieber til Aftenposten.

Styrke

Rieber har vært i Finnmark i forbindelse med regionforeningens årskonferanse, og sier han er imponert over den nye given i fylket. Blant annet imponerer North Energy, som har bygget merkenavn og posisjon på kort tid NHO-presidenten mener å se en holdningsendring og en helt ny vilje til å utnytte sine egne ressurser, og det gjelder over hele fylket.

Han er heller ikke redd for at oppgangen som Finnmark opplever nå, er et blaff.

– Nei, det er så mye ressurser her at man burde ha alle muligheter for å fortsette på samme kurs som i dag. Jeg synes også næringslivet i fylket viste styrke under finanskrisen. Det er vel det fylket som har kommet seg best gjennom krisen. Jeg vet ikke om det skyldes at de er tilpasningsdyktige, eller om de rett og slett er mest vant til å jobbe under kriser og i trange kår, sier Rieber.

Topp

Næringsmagasinet Finnmark Næringsliv som utgis av Finnmark Dagblad og Finnmarken slo fast at det i 2010 blir eksportert for 17 milliarder kroner. Deler vi dette på antallet innbyggere, blir det topplassering i Norge.

I forrige uke fikk boka "To kulturer", ført i pennen av historiker Jan Vea, mye omtale. Bakgrunnen var at han skrev at fiskerne i Finnmark er late og den rake motsetningen til sine yrkesbrødre på Vestlandet.

Ingen kommentar

Tidligere partiformann Carl I. Hagen kalte finnmarkinger for late og bortskjemte. Aftenposten har snakket med Hagen, som ikke lenger har like sterke meninger om landets nordligste fylke.

– Det vil jeg overhode ikke kommentere, er alt han vil si.

Artikkeltags