Store fangster

Erik Hildrum er en av de som har fått storlaks, med en laks på 18,1 kg i Lakselva i sommer.

Erik Hildrum er en av de som har fått storlaks, med en laks på 18,1 kg i Lakselva i sommer. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Erik Hildrum fikk en laks på 18,1 kg i Lakselva, noe som ga han en ubeskrivelig følelse. Elva huser mye og stor laks.

DEL

KAMPANJE: iFinnmark+ i ut året for kun 10,-

– Jeg har aldri før fått noe så stort på stanga. Det er en ubeskrivelig følelse, sier Oslo-mannen, som har samboer fra Lakselv, og derfor bruker deler av sommeren til fiske i Lakselva.

Han har tidligere fått laks på maks 8,5 kg, og mener fisket i Lakselva er helt fantastisk. Det er daglig leder i Lakselv grunneierforening, Egil Liberg ganske enig i.

– Det er veldig bra fangst til å være så tidlig i sesongen. Vi har nådd tonnet de to siste ukene, og når det nok denne uken og. I tillegg vet vi at august er den beste måneden, historisk sett, sier Liberg til Finnmark Dagblad.

Rekord

Det er med andre ord en god trend som kan gi rekorder, om den fortsetter.

– Vi kan gå mot fangstrekord, og ligger foran skjemaet for å oppnå dette. Det kan bli den beste sesongen siden fangstrapporteringen kom ordentlig i gang i 2002, forteller Liberg. Til nå er det bare tatt en laks over 20 kg, den er registrert på 20,1. I fjor ble det tatt 12 laks over 20 kg, men Liberg tror smålaksen kan bli mer framtredende i de neste ukene.

– Nå synker vannstanden, og det kommer nok litt mer smålaks i elva. Det er jo storlaksen som kjennetegner Lakselva, og de som kommer hit vil ikke nødvendigvis få så mange fisk, men den ene store, forklarer han.

Treg start

Ved bredden av Repparfjordelva sitter Hans Georg Johansen. Han har fått fem laks den siste uka, og er godt fornøyd med det, men forteller at han i starten av sesongen fisket to og en halv uke hvor han bare fikk en laks.

– Det har vært ganske dårlig for meg, men den siste uken er jeg fornøyd med. Jeg har mistet tre store laks, men jeg kommer nok igjen til neste år uansett, sier 70-åringen om laksesesongen hittil. Han kjører fra Senja for å fiske i Kvalsund hvert år, selv om han ikke har bodd i Hammerfest siden i 1962.

– Jeg var første gang i elva i 1958, og har vært nesten hvert år siden det, forteller han. Han mener det veldig blandede været kan være årsaken til det trege fisket. Variasjoner fra 22 grader en dag til ned i fire grader, kan gjøre at fisken ikke biter.

Mye fisk

Det er leder i Vest-Finnmark jeger- og fiskeforening (VJFF), Ronny Olsen ganske enig i.

– Det er bra med fisk i elva, men den biter ikke på. Det er sånn det bruker å være om sommeren, noen perioder tar den ikke, sier Olsen. Han tror også været kan være en faktor som gjør at laksen lar flua være.

– Det kan ha med været å gjøre. Laksen er styrt mye av temperaturen, og når det er kaldt slutter den å gå i trappa og står bare å sturer, men det har gått opp en del laks på Sennalandet, forteller Olsen.

I Repparfjordelva er det tatt rundt 3,8 tonn. Til sammenlikning er det tatt 5680 kg i Lakselva.

– Det er mye smålaks i Repparfjordelva, bekrefter Ronny Olsen. Han håper alle som får laks melder inn fangsten.

– Jeg tror de aller fleste melder inn. For dem som ikke gjør det kan det få konsekvenser om det blir avslørt, sier Olsen.

Fangstrapport fra scanatura.no:
Lakselva: Vekt: 5.680 Antall: 741
Repparfjordelva: Vekt:
3.795 Antall: 1.299
Børselv: Vekt:
2.266,1 Antall: 1.299
Neidenelva: Vekt:
4.756,2 Antall: 1.502
Vestre Jakobselv: Vekt:
5.185,8 Antall: 1.735

Artikkeltags