Storberget går av

 Knut Storberget (Ap) går av, og forsvarsminister Grete Faremo tar over som justisminister.

Knut Storberget (Ap) går av, og forsvarsminister Grete Faremo tar over som justisminister. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Knut Storberget (Ap) går av som justisminister og erstattes av forsvarsminister og partikollega Grete Faremo.

DEL

(Finnmark Dagblad) Knut Storberget (Ap) ba om å få gå av som justisminister allerede etter kommunevalget, men ble sittende ytterligere to måneder på grunn av terrorangrepene 22. juli.

Justisminister Knut Storberget går av og erstattes av forsvarsminister Grete Faremo (Ap). Statssekretær Espen Barth Eide (Ap) blir forsvarsminister.

– Dette skjer nå fordi Knut Storberget har ønsket å gå av. Det er en stund siden han tok opp med meg at han ønsket å gå av, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) etter statsråd på Slottet fredag ettermiddag.

– Det er alltid vemodig når en statsråd går, understreket Stoltenberg.

Roser innsatsen

Stoltenberg omtaler Storberget som en betydelig politiker og roser Storbergets innsats i blant annet utlendingspolitikken. Storberget får også skryt for å ha klart å redusere soningskøene betydelig og for arbeidet med å hindre kriminalitet mot barn og kvinner.

– Så det er en betydelig og veldig markant politiker som går av som justisminister, sier Stoltenberg.

Stoltenberg legger ikke skjul på at han helst hadde sett at Storberget ble sittende som justisminister. Men han har full forståelse for at Storberget av private grunner ønsket å gå av.

Storberget ville egentlig gå av allerede etter kommunevalget 12. september, men på grunn av terrorangrepene 22. juli ble han sittende noe lenger, sier Stoltenberg.

– Jeg var opptatt av at han skulle holde redegjørelsen og ba ham sitte til etter det. Jeg ba ham fortsette.

Nytt navn

I forbindelse med statsrådsendringene skifter Justis- og politidepartementet nå navn til Justis- og beredskapsdepartementet, opplyser Jens Stoltenberg.

Årsaken er at departementet skal få enda tydeligere ansvar for samfunnets sikkerhets- og beredskapsfunksjoner i fredstid. Departementets rolle som pådriver for at andre departementer og offentlige virksomheter er bevisste på og følger opp sitt beredskapsansvar, vil bli styrket.

Ifølge Stoltenberg vil også den interne organiseringen gjennomgås for å bedre departementets evne til krisehåndtering. Økte ressurser er lovet å bli tilført.

Lovord

Ap-lederen og regjeringssjefen nøler ikke med å skryte av Grete Faremo og Espen Barth Eide.

Grete Faremo karakteriserer han som en erfaren politiker og jurist som har lang erfaring fra politikken og som statsråd tidligere.

– Hun har en usedvanlig evne til ledelse, hun får ting gjort, hun får resultater, hun er en god person til å lede justisdepartementet, sier Stoltenberg.

Espen Barth Eide betegner han som en usedvanlig kunnskapsrik forsvars- og sikkerhetspolitiker. Stoltenberg legger blant annet vekt på Barth Eides erfaring som statssekretær i ulike departementer siden 2001 og kaller ham «en svært dyktig fagmann på sitt felt».

– Espen Barth Eide kan sakene som gjør ham svært skikket til å ta over som forsvarsminister. Jeg ser fram til å samarbeide med ham, sier Stoltenberg.

Storberget har vært utsatt for et voldsomt arbeidspress, politisk press og mediekjør i forbindelse med terrorsaken, men foreløpig blir det bare spekulasjoner rundt hvorfor han går av. Den tidligere strafferettsadvokaten har vært justisminister i Stoltenberg II-regjeringen siden 2005. Han har vært stortingsrepresentant siden 2001.

Faremo har siden 2009 vært forsvarsminister i Jens Stoltenbergs andre regjering. Hun har tidligere vært bistandsminister 1990–1992, justisminister 1992–1996, stortingsrepresentant 1993–1997, og olje- og energiminister i 1996. Hun gikk av som statsråd i 1996 etter avsløringene omkring Politiets overvåkingstjenestes overvåkning av Berge Furre mens han var medlem av Lund-kommisjonen. Faremo jobbet i det private næringsliv frem til 2009.

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Espen Barth Eide, tar over som forsvarsminister. Statsviteren har også vært statssekretær i Forsvarsdepartementet, der han var sentral i forhandlingene om norske kjøp av jagerfly. (ANB-NTB)

Artikkeltags