Stopper gruvearbeid i nord

OPPÅ FJELLET: Gruve 7 ligger på et fjell 15 kilometer fra Longyearbyen, og de klimatiske forholdene er barske. Her fra en reportasje i Nordlys.

OPPÅ FJELLET: Gruve 7 ligger på et fjell 15 kilometer fra Longyearbyen, og de klimatiske forholdene er barske. Her fra en reportasje i Nordlys. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Leting etter mineraler innstilles for 2013, på grunn av svært krevende økonomisk situasjon.

DEL

(Finnmarken) Store Norske Gull AS, som er et datterselskap i Store Norske-konsernet, har besluttet å innstille virksomheten for inneværende sesong. Selskapet har kartlagt gull og andre mineralforekomster på Svalbard og i Nord-Norge i ti år. Det er den krevende økonomiske situasjonen for Store Norskekonsernet som er årsaken til beslutningen.

Det er foreløpig ikke aktuelt å avvikle selskapet, og de vurderer løsninger der det kan være aktuelt å bringe inn partnere som vil være med og finansiere aktivitetene videre.

Nedbemanning

Store Norske-konsernet gjennomfører fortiden omfattende kostnadsreduksjoner.

- Antall ansatte skal reduseres betydelig, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske i en pressemelding.

234 millioner i underskudd

Lave kullpriser og mer krevende utvinning av det gjenværende kullet i Svea Nord førte til et underskudd på 234 millioner kroner for konsernet i 2012.

- Vårt mål er å gjøre Store Norske lønnsomt igjen snarest mulig. Det er uaktuelt å vende tilbake til en situasjon hvor selskapets drift må subsidieres av staten, sier Andersson.

- Store Norske Gull har til nå drevet aktiv mineralleting i Troms og Finnmark, i tillegg til at gullforekomster på Svalbard er kartlagt. Sommerens planlagte leteaktiviteter på Vannøya og Ringvassøya i Troms samt i Karasjok-området i Finnmark er lagt på is, sier daglig leder Morten Often i Store Norske Gull.

Store rettigheter i Troms og Finnmark

Store Norske Gull ble etablert i 2003 og har drevet letevirksomhet på Svalbard og i Finnmark og Troms på fastlandet.

Selskapet har 26 undersøkelsesrettigheter i Finnmark og 47 undersøkelsesrettigheter i Troms, med et samlet areal på 215 kvadratkilometer.

Selskapets letestrategi omfatter gull, kobber, nikkel og PGE (platinagruppens elementer).

Store Norske Gull hadde ikke planlagt virksomhet på Svalbard i 2013.

Store Norskes kartlegging av ytterligere kullreserver på Svalbard blir ikke berørt av at virksomheten i gullselskapet innstilles.

Artikkeltags