Gå til sidens hovedinnhold

Statsråden lover å få den glemte krigshistorien fra Finnmark fram i lyset

Artikkelen er over 6 år gammel

Statsråd Ine Eriksen Søreide (H) vil gjøre sitt for at de store lidelsene under krigen i Finnmark anerkjennes.

(Finnmarken)

Det kom fram i Stortingets spørretime tirsdag. Der ble Kirsti Bergstøs (SV) spørsmål angående andre verdenskrig besvart.

«Hvordan vil statsråden sikre at regjeringen bidrar til å gjøre historien kjent for kommende generasjoner, hedre den nordnorske innsatsen under krigen og sikre oppreisning for kvinner som ble uthengt og trakassert?,» spurte Bergstø.

Og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide innledet sitt svar med å si seg enig med Kirsti Bergstø.

«Hendelsene i nord er en del av vår krigshistorie som ikke har fått den oppmerksomheten den fortjener. Nå er det på høy tid å sørge for at den blir bedre kjent og anerkjent,» sa Søreide.

Inn i skolen

Blant de konkrete tiltakene til regjeringen er opprettelsen av et graveprofessorat som bevilges fire millioner kroner årlig. Oppgaven her blir å forske på andre verdenskrig, og gi ny innsikt i historien.

– Vi skal ta i bruk nye og kanskje hittil utilgjengelige kilder. Den nordnorske krigshistorien vil være en viktig del av dette, sier Søreide.

Regjeringen vil også samarbeide tett med skolesektoren, for å sørge for at de læreplanmålene som er satt, følges opp.

– Denne delen av historien er en åpenbar ting som elevene skal lære om, ikke bare i Nord-Norge, men i hele landet. Det skal være kunnskap om krigen og krigens grusomheter, om frigjøringen og om alt som skjedde med det norske samfunnet, mener Søreide.

Heder til partisanene

Kirsti Bergstø er også opptatt av at de glemte krigsheltene, og da spesielt partisanene, skal bli hedret for sin innsats. Forsvarsminister Søreide vil på sin side ikke love flere medaljer, men sier at man vurderer muligheten for å dekorere flere. Men at partisanenes skjebner skal komme tydeligere fram, det er hun klar på. Onsdag skrev Finnmarken om Varanger museums nye Kiberg-prosjekt, og det trakk også Søreide fram i spørretimen, Her er planen at en ny utstilling skal se dagens lys i 2018.

– Dette er et tiltak som regjeringen følger med interesse og ser nærmere på. Partisanene er borte nå, men vi kan fortsatt lære mye av dem og om dem. Dette er på lang sikt også en av de beste anerkjennelsene vi kan gi disse tapre menn og kvinner som sto opp for Finnmark og Norges frihet, sier Søreide.

Kommentarer til denne saken