Står fram om mishandling

Predikantsønnen utenfor kirken i Jakobstad i forkant av lørdagens støttekonsert.

Predikantsønnen utenfor kirken i Jakobstad i forkant av lørdagens støttekonsert. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Predikantsønn: – Vi sto i beltekø.

DEL

(Finnmark Dagblad) Fra han var seks år gammel måtte han stille i beltekø sammen med sine 14 søsken. I dag forteller predikantsønnen fra Alta om hvordan mennesker kan kjempe seg til et konstruktivt liv etter år med mishandling.

Han var et stille barn og hadde hardt for å konsentrere seg på skolen.

De var 14 søsken og bodde i Alta. Han kan ikke tidfeste første gangen, men tror det var fra rundt seksårsalderen at han og hans søsken måtte stille seg i beltekø. Der ble de etter tur tuktet i Guds navn.

I dag er han 34 år gammel, og han er ikke lenger stille.

Systemet som svikter

– Jeg ser hvor feil det var i dag, men da vi var små forsto jeg ikke så mye. I dag ser jeg i min oppvekst et miljø med maktpersoner og systemsvikt, sier mannen til Finnmark Dagblad.

Finnmark Dagblad publiserte i lørdagsavisa en reportasje om pedofilskandalen i Skutnäs bedehus i Jakobstad i Finland. Den sprengte i finske medier i desember. Saken handlet om en nå død finsk læstadianerpredikant, som hadde forgrepet seg på minst elleve av sine barnebarn. Fra finsk hold er det ett bekreftet offer i den finske predikantens norske familie. Mannen som i dag står fram, er offerets bror, og skandalen handler om hans egen morfar.

LES MER: Les mer om saken i Finnmark Dagblads papirutgaver og FDs e-avis lørdag 24. april og mandag 26. april.

Merk: I lørdagens omtale skrev Finnmark Dagblad at talsmannen for den læstadianske menigheten på Elvebakken heter Kåre Olsen. Han rette navn er Håkon Olsen.

– Jeg synes at det var kjempeviktig at dette kom fram. Det var veldig skummelt da saken først begynte, men jeg ser at dette har vært bare positivt, selv om sannheten svir for visse, også meg. Men man må ta tak i krisen! Nå har vi muligheten til å utvikle oss, sier mannen.

Mannen bruker nå krisen, og alt det positive som har skjedd i Jakobstad i etterkant, som en anledning til å fortelle om sin egen oppvekst i læstadianermiljøet i Alta og hjelpe ofrene som har stått fram.

– Den utviklingen jeg ser hos læstadianerne i Jakobstad er utrolig bra. Etter krisen har de satt i gang med omfattende forandringer i menigheten, koblet inn psykologer og har grupper for familiearbeid. Nå er det mye mer normal aktivitet for barna, ikke bare søndagsskole. Vi må sikre at maktpersoner ikke får styre som før.

Vokste opp på Elvebakken

Sammen med to av sine søsken tar mannen nå et oppgjør med fortiden. En fortid i Elvebakken læstadianske menighet i Alta, og en fortid som sønn av en predikant.

– Når jeg vokste opp var menigheten preget av mye uroligheter og bråk. Jeg ser i dag at det er ekstremt usunt for barn å leve under slike forhold.

Han forteller om voksne mennesker som kjeftet og bråket under møtene. Konfliktnivået skal ha vært høyt.

– I Jakobstad ser jeg en fullstendig omorganisering. De gjør den mer demokratisk for å sikre barns rettigheter.

Han ser mørkere på miljøet i Alta.

– Jeg har nesten gitt opp læstadianermiljøet der. Det må nok et under til om noe skal forandre seg, sier han om sin gamle menighet.

Det var ikke i menigheten, men derimot i hjemmet, han opplevde sine verste stunder.

Manipulert

Barna skal ha blitt slått med belte i hjemmet. I dag er det tre av søsknene som har brutt med sin far – Alta-predikanten.

– Vi ble tuktet både fysisk og psykisk - med velsignelsen og forbannelsen. Hadde du spurt meg for åtte-ti år siden, hadde jeg svart at vi hadde en velsignet barndom. Jeg behøvde hvert et piskeslag. Du blir så manipulert av å være i slike miljøer. Folk som blir utsatt for slike overgrep blir utrolig avhengige av overgriperen.

Han mener at sine øvrige søsken ikke tar inn over seg hva de skal ha vært utsatt for.

– Det er veldig forskjellig hvordan de har opplevd det. Vi kunne stå sammen i beltekøen, men alle har forskjellige opplevelse av dette. Du kan tenke deg hva dette gjorde med meg som barn. Hvordan den mentale prosessen, hvor du utvikler trygghet og kontakt med voksne mennesker, ble ødelagt, sier han og påpeker:

– Det er så mange skjøre sjeler som sliter psykisk. Det går inn på meg, men det viktig å få ut at det finnes hjelp å få. Jeg har vært helt på felgen, men det er muligheter.

Hjelp, støtte og musikk

Mange år med bearbeidelse ligger bak predikantsønnens avgjørelse. På veien har han fått god hjelp fra kona og venner

– Jeg ble gift med en fantastisk person som raskt oppdaget at her var noe riv ruskende galt. Det ble store tanker for meg. I 2000 begynte jeg å åpne meg litt for folk som hjalp meg. De siste årene har jeg jobbet skikkelig med dette.

Kjærligheten til musikken har vært en trofast støtte i prosessen.

– Alle mennesker sitter inne med en sterk side. Noen maler, noen synger. For meg har musikken vært fantastisk. Jeg får tak i den gode pusten, en ro, et miljø med gode samtaler. Dette har hjulpet meg til å bygge opp selvfølelsen.

Han understreker at dette ikke handler om læstadianismen i seg selv, men svikt hos enkeltmennesker.

– Det er bare en liten prosent av læstadianismen som er i dette giftige systemet. Jeg vet om predikanter som driver slik. De manipulerer og kontrollerer.

Han tror mange mennesker, spesielt i miljøet, vil bli sjokkert av hans historie.

– Jeg gjør dette av kjærlighet. Hvis mennesker velger å leve med vold og manipulasjon, skal man si vær så god? Min konklusjon er at jeg synes det er galt - man må si stopp.

Sang opera for 1.000 mennesker

Lørdag sang predikantsønnen i Jakobstad kirke i Finland, til støtte for ofrene etter pedofilskandalen. Kirken kan romme 1.000 mennesker – den var fylt til randen.

– Det var tøft å synge, men det har vært godt i ettertid. Folk som er høyt oppe i ledelsen i det læstadianske miljøet gråt. De ga meg klemmer etter konserten. Flere av overgrepsofrene var med på konserten.

Mange kom bort og spurte han etter konserten om hvordan han takler sin fortid. Hvordan kommer han seg videre?

– Jeg svarer da: Du kommer deg aldri helt ut av det, men du lærer å bevege deg videre. Vi må tørre å løfte overgrep og vold opp til debatt i læstadianismen. Jeg fikk se hvilken effekt hadde på folk i vekkelsen som var der. De tror på oss og viser empati, det betyr utrolig mye.

Opera er ikke noe læstadianerne ofte hører på. Predikantsønnen valgte lørdag Gabriells sang som ekstranummer - en hyllest til å leve livet fullt ut.

– Det gjorde godt. Den betyr mye for meg, avslutter mannen.

Mannens far, Alta-predikanten, mener at sønnen må ha en lidelse.

– Min sønn lider av visse ting som kan ha påvirket hans uttalelser. Hva som driver han til å si dette, må han svare på selv, sier Alta-predikanten.

Artikkeltags