Spaltist fikk sparken

Pål Hivand. Arkivfoto

Pål Hivand. Arkivfoto

Artikkelen er over 8 år gammel

Kritiserte egen avis i sin spalte.

DEL

KAMPANJE: iFinnmark+ i ut året for kun 10,-

Pål Hivand har hatt sitt eget «Hivands hjørne» i avisa Ságat som kommer ut i Lakselv. Men nå er det slutt.

I en artikkel 17. februar omtalte han en artikkel som hadde stått på trykk i Ságat.

– Min artikkel omhandlet Fremskrittspartiets Torvald Aspenes og hans politisk stupide sammenlikninger mellom norsk samepolitikk og Quislings landssvik, mellom sametingspresident Egil Olli og Adolf Hitler, skriver Hivand på sin blogg.

– Jeg kritiserte (i en setning) avisen for å ha satt Aspenes’ påstander uimotsagt og ukritisk på trykk. Og det skal man åpenbart ikke gjøre dersom man er skribent for avisen Ságat, skriver han videre.

Aspenes ble sitert på dette i Ságat: «Og når man hører Sametingspresident Egil Olli snakke om "det samiske riket", bruker han samme terminologi som Hitler før andre verdenskrig.»

I spalten kalte Pål Hivand dette for «hitling»:

«– Hitling betyr at man bevisst forsøker å avslutte en debatt eller dominere sine motdebattanter ved å grise dem til med sammenligninger med Hitler, nazismen eller Holocaust», skrev spaltisten i sin artikkel 17. februar.

Sjefredaktør og daglig leder i Ságat, Geir Wulff, sier til Journalisten.no at det er en helhetsvurdering som ligger bak avgjørelsen om å avslutte spaltistavtalen med Hivand.

– Vi har vurdert det slik at vi vil bruke pengene, som vi har brukt til å kjøpe stoff av Hivand, til å forbedre det redaksjonelle produktet på en annen måte, sier Wulff.

Men han avviser ikke at avgjørelsen har sammenheng med den kritikken Hivand framførte i spalten sin.

– Vi har vel en veldig dårlig magefølelse når vi vet at Hivand kanskje har brukt spalten på en måte som vi ikke helt kan stille oss bak, sier Geir Wulff.

Hva mener du om Hivands arikkel og avisas reaksjon? Kommentér det her:

Artikkeltags