Skal tilbakelegge 150 mil med skiseil: - Vi har planlagt dette i to år

KLAR TIL Å SEILE: Harald Dag Jølle og Vegard Ulvang i  i Cambridge Bay - snart  klare for å heise seil i Nordvestpassasjen. Foto: Jan Fasting.

KLAR TIL Å SEILE: Harald Dag Jølle og Vegard Ulvang i i Cambridge Bay - snart klare for å heise seil i Nordvestpassasjen. Foto: Jan Fasting.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Her står Vegard Ulvang og Harald Dag Jølle og i Cambridge Bay, på verdens 9. største øy, Victoria Island, klar for nye eventyr sammen med turkompisen Jan Fasting. Denne gangen går turen over Nordvest-passasjen.

Seiler på ski

Med skiseil og ski på beina skal de tre tilbakelegge 150 mil over et område med rike ekspedisjonstradisjoner.

Jølle og Ulvang, som ikke trenger noen nærmere introduksjon, har blant annet vært sammen på Sydpol-ekspedisjon i 2011.

Fasting er kanskje for folk flest kjent som sikkerhetsansvarlig for TVNorge-suksessen 71 Grader Nord, som har gjort nordmenn bedre kjent med vårt langstrakte land. Og nettopp der ligger litt av målet med denne ekspedisjonen.

Denne saken ble først publisert på Nordlys.

Å fortelle historier, folkeliggjøre ekspedisjonslivet, i fotsporene til Roald Amundsens Gjøa-ekspedisjonen (1903-1906), som var første ekspedisjon gjennom Nordvest-passasjen.  Etterhvert ser de frem til å møte folket som lever i det utfordrende klimaet.

Historie-formidling

- Vi skal drive med formidling av polarhistorie, blogge, ta bilder og film, for kanskje å gjøre noe mer visuelt i ettertid, sier polarforsker Harald Dag Jølle ved Norsk Polarinstitutt.

Når Nordlys snakker med Jølle, er de endelig kommet frem til startpunktet etter å ha måttet snu på første forsøk.

- Nå mangler vi bare fire collie, så er vi klare. Vi starter turen i morra tidlig (kanadisk tid), forteller Jølle.

De har snakket og planlagt turen i to år. Gjennom kart og gamle dagbøker har de skaffet seg inntrykk  hva de har i vente.

- Vårt første mål er å komme oss til østkysten av Victoria Islands. Det er en ekstremt lite besøkt del, for å si det forsiktig, sier Jølle.

Vil gå unna

Fremkomstmidlet er spesielt. Med skiseil skal turen gjøres unna på en måned.

RUTA: Først over land, så på havis ned kysten. Totalt 150 mil.

- De 35 første milene skal gå over land. Og den første delen blir nok ganske ensom for oss. Det er ganske bra med snø, men det vil være noen bare rygger over land, så det kan bli litt luggeføre, ler Jølle.

Resten blir over havis og etterhvert kommer de til befolkede områder.

Dit kommer de fort nok, for det kommer til å gå unna hvis forholdene ligger til rette for det.

- Vi kan gå ganske godt fart, så på gode dager snakker vi om 15-20 mil. Det er mange flate områder, og det er ikke mange trær i veien for å si det sånn.

Han forteller at akkurat nå ser det ut som de står foran  en naturopplevelse av de helt sjeldne.

Ulvang på isfiske

- Det er helt fantastisk vær med 25 minusgrader.

Hele ferden kan følges gjennom bloggen Nordvestpassasjen hvor man også skal kunne følge ekspedisjonens ferd på kartet.  Kanskje får vi se om Ulvang har lykken med seg på isfiske også.

- Ja, han har isbor med seg. Han er jo finnmarking. Vi har fått lovnader om at det er godt med fisk underveis. Når man ser på størrelsene på slukene i butikkene, er det ikke snakk om småfisk heller, sier Jølle.

Artikkeltags