Gå til sidens hovedinnhold

Ny lov kan ramme Trusemannen

Artikkelen er over 5 år gammel

- Regjering og Stortinget har fått på plass lovverk som skal fange opp og beskytte samfunnet mot denne typen lovbrudd.

NETTAVISEN: Det sier Høyres Hårek Elvenes, som sitter i Stortingets justiskomité, til Nettavisen. Det han viser til er denne lovendringen som ble vedtatt 29. mars, og som blir iverksatt før sommeren.

Denne uka har Nettavisen skrevet en rekke saker om den såkalte «Trusemannen». I en årrekke har han plaget mennesker med sms'er der han blant annet stiller spørsmål om truser og tights, og om han kan få kjøpe dette av jentene.

- Han er ikke farlig for noen, sa mannens forsvarer til Nettavisen på tirsdag.

På én av mange telefonabonnementer som «Trusemannen» brukte, ble det registrert hele 166.233 inn- og ut-kommunikasjoner i løpet av tre måneder.

LES OGSÅ: «Trusemannen»-forsvarer: - Han er ikke farlig for noen

Fortsatt aktiv

Den lettere tilbakestående mannen i 30-årene har blitt dømt seks ganger, men viser ingen tegn til å ønske å slutte med sin atferd.

Nylig ble Christine Trasti Henriksen fra Finnmark både skremt og rasende da hennes 11 år gamle datter ble kontaktet av det som trolig er «Trusemannen». Med spørsmål om hun var russ og om hun ville ha tilsendt russekort, forsøkte han å få jentas adresse.

LES OGSÅ (KREVER INNLOGGING): Dette er «trusemannen» 

- Uholdbart

- Vi har eksempler på utilregnelige kriminelle som har begått et betydelig antall av kriminelle handlinger. Det er uholdbart at enkelte lovbrytere har kunnet holde på med omfattende og plagsomme lovbrudd uten at myndighetene har hatt virkemidler for å stoppe dette. Lokalmiljøene som har disse personene i sin midte, opplever situasjonen som håpløs, skrev Elvenes før loven ble vedtatt.

Nå skal altså endringene iverksettes og på Stortingets nettsider kan man blant annet lese:

"Endringene innebærer bl.a. at virkeområdet for de strafferettslige særreaksjonene utvides slik at personer som er strafferettslig utilregnelige og som begår gjentatte lovbrudd av samfunnsskadelig eller særlig plagsom art, skal kunne idømmes slik reaksjon."

Elvenes sier at den såkalte «Trusemannen» er av den typen kriminelle som lovgiver tenkte på da de vedtok loven.

LES OGSÅ: Christine oppfordrer alle foreldre om å sjekke barnas mobiler: – Dette er en syk, syk mann 

Trenger behandling

Mannen skal lide av aspergers syndrom og bor i et omsorgsfellesskap.

En annen som mener lovendringen er viktig er Anders B. Werp, justispolitisk talsperson for Høyre.

- Meningen er at den som er utilregnelig eller psykisk utviklingshemmet i høy grad skal kunne pågripes og overføres til tvungent psykisk helsevern og omsorg dersom han eller hun begår kriminalitet av samfunnsskadelig eller særlig plagsom art, som lovbrudd av mildere karakter, sier Werp til Nettavisen.

Han peker på disse lovebryterne har behov for behandling.

- Dette er et viktig tiltak for å imøtegå plagsom kriminalitet, i tillegg til at vi tar bedre hånd om de personene som i dag ikke kan straffes på grunn av at de er utilregnelige. Vi fanger dem opp og gir dem behandling. Dette tilfellet vil kanskje kunne rammes av de nye reglene som trer i kraft før sommeren. Det blir opp til politi og påtalemyndighet å vurdere på vanlig måte, forteller han.

Kommentarer til denne saken