Pengeinnsamling til drept mor og hennes sønns familie har tatt helt av. Nå tærer det på Svein Arne og kona

VIL AVSLUTTE INNSAMLING: Svein Arne Sæther (t.v.) og hans kone la ned blomster sammen foran leiligheten der Songngam (37) og hennes sønn Petchngam (12) samme dag som drapet ble kjent. Senere startet de en innsamlingsaksjon til familien. Nå er de lei.

VIL AVSLUTTE INNSAMLING: Svein Arne Sæther (t.v.) og hans kone la ned blomster sammen foran leiligheten der Songngam (37) og hennes sønn Petchngam (12) samme dag som drapet ble kjent. Senere startet de en innsamlingsaksjon til familien. Nå er de lei. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

– Vi har lyst å bli ferdig med det, det er ingen glede lenger, sier han.

DEL

Drapet på Pimsiri Songngam (37) og hennes sønn Petchngam (12) i Kirkenes rystet lokalsamfunnet så vel som resten av Norge, og Thailand.

Like etter at drapene ble kjent ble det satt i gang innsamlingsaksjoner flere steder. Verken den drepte sønnen eller mammaen var norsk statsborger. Svein Arne Sæther og hans thailandske kone var blant dem som ville hjelpe de dreptes familie. De ville la godhjertede personer bidra med en pengesum for at mor sønn skulle bli sendt hjem til hjemlandet sitt etter at stepappaen hadde skutt og drept dem i sitt eget hjem.

Fikk voldsom respons

Sæther og hans kone håpte på å få samlet inn 20.000 til 30.000 kroner til dette formålet.

Men innsamlingsaksjonen skulle vise seg å ta helt av: Det kom inn langt mer penger enn hva de hadde forutsett, ifølge han selv.

Nøyaktig hvor mye penger som er samlet inn vil ikke Sæther oppgi, men den samiske avisen Ságat (krever innlogging), som omtalte saken først, erfarer at beløpet er på rundt 170.000 kroner.

– Det er ikke et dårlig estimat, sier Svein Arne Sæther til iFinnmark.

Og legger til:

– Det er rett og slett mange fantastiske personer som har støttet formålet. Det er topp det.

Så ble det uenigheter

Kort tid etter at innsamlingsaksjonen ble opprettet, ble det kjent at det offentlige vil dekke kostnadene med å sende de drepte hjem til Thailand. Innsamlingsaksjonen tok høyde for at et eventuelt overskudd skulle gå til de etterlatte, altså moren til Pimsiri Songngam (37) og faren til 12-åringen, ifølge Svein Arne Sæther.

Det løftet akter de å holde. Men det har oppstått uenigheter i Thailand om fordelingen av pengene mellom de etterlatte. Og det har falt mange stygge ord, opplyser Sæther til Ságat. Til iFinnmark sier han at innsamlingsaksjonen har fått en bismak for hans del.

– Det skulle være et initiativ til for å hjelpe familien økonomisk for å løse det praktiske, men nå er det krangling om hvem som skal ha hvor mye.

– Vi føler oss belastet. Vi har bare lyst å bli ferdig med dette.

LES OGSÅ: Petchngam (12) og Pimsiri Songngam (37) ble skutt og drept

Vil ha en ende på saken

Sæther oppgir videre at det er mye penger det er snakk om, og at de ikke bare kan gi ut penger uten å ha ting avklart.

– Jeg snakker ikke thailandsk og jeg får ikke pratet med dem. Det er kommunikasjonssvikt. Det er ikke bare å få orden på dette, sier han til iFinnmark.

Sæther har vært i kontakt med thailandske konsulatet, og de kom fram til at den beste løsningen på dette er partene blir enige seg imellom.

Han understreker sterkt overfor Sàgat at pengene per i dag ikke tilhører mora eller barnefaren.

– Det er giverne som eier dem, og jeg kan ikke tenke meg at de har gitt dem for at noen spesielle skal sko seg økonomisk på dette, mens andre ikke skal få et rødt øre, sier han til avisen.

Blir ikke partene enige vil Sæther vurdere å sende pengene tilbake til giverne eller eventuelt gi de til et verdig formål i Thailand.

Mye penger

iFinnmark har tidligere omtalt at Aranya Visaiket, som driver Aranyas Take Away i Havøysund, samlet inn penger til sin avdøde venninne og hennes sønn, med samme formål som familien Sæther. Ifølge Ságat fikk hun inn vel 100.000 kroner.

I tillegg ble det i Kirkenes samlet inn 60.639 kroner, som ble overrakt den familien 11. september etter at en dugnadsgjeng solgte tusen vårruller på én time.

Sharapri Songngam er moren til avdøde Pimsiri, og bestemoren til Pimsiris sønn Petchngam. Hun var i Kirkenes for å se til sin datter og hennes sønn etter drapene. Den gang takket de for hjelpen de fikk.

– Jeg er takknemlig for all støtte fra nordmenn. Uten hjelp fra de lokale, vet jeg ikke hvordan vi skulle håndtert situasjonen, sa hun til iFinnmark via tolk.

FIKK GAVE: Thaimiljøet i Sør-Varanger tjente penger til inntekt for drapsofrenes etterlatte. Den drepte tolvåringens far Natee Inseen (til venstre) og Sharapri Songngam (moren til avdøde Pimsiri) ankom Kirkenes søndag, sammen med Pimisiris bror. Til høyre sitter Rattana J. Koberg og Ranjuan Khunrach fra Kirkenes.

FIKK GAVE: Thaimiljøet i Sør-Varanger tjente penger til inntekt for drapsofrenes etterlatte. Den drepte tolvåringens far Natee Inseen (til venstre) og Sharapri Songngam (moren til avdøde Pimsiri) ankom Kirkenes søndag, sammen med Pimisiris bror. Til høyre sitter Rattana J. Koberg og Ranjuan Khunrach fra Kirkenes. Foto:

Artikkeltags