(Finnmarken)

Sist lørdag oppdaget Arild Olsen at laksegarnet hans hadde sunket. Sammen med datteren Ellen Olsen og stesønnen Bendik Hamsun dro han ut med båt fra hytta i Brenngam for å sjekke garnet. Der ble han møtt av et syn han aldri før har vært borti.

– Tirsdag i uka før var nabobruket forsvunnet, og allerede fredag så jeg at noe ikke var som det skulle i mitt bruk. Da vi kom ut til garnet, lå det på bunnen. Vi fikk ikke dratt det opp, så vi måtte slepe det mot land, forteller Arild.

Da de nærmet seg land, så de hva som befant seg i garnet: En ti meter lang brugde.

Sjelden gjest

Da barna så hva de hadde slept til fjærsteinene, hadde Bendik en klar idé om hva de skulle gjøre med brugda.

– Vi synes det var helt sykt med det store dyret som var inntullet i garnet. Bendik hadde lyst til å gå ut på den og se på den, og foreslo at vi skulle planke på den, forteller Ellen.

Som sagt så gjort. Bendik var førstemann ut på brugda.

– Han fikk litt slim på seg, men det gikk greit. Jeg planket etter han, og fikk ingenting på meg. Dyret var jo såpass stort at det ikke var skummelt å gå ut på det. Dessuten var vi helt oppe mot land, forteller Ellen.

Hva mener du om plankingtrenden? Er det et morsomt og uskyldig påfunn, eller er det faktisk livsfarlig lek? Diskuter nederst i saken!

Plankemotstander

Plankinga til stesøsknene ble behørig dokumentert av Arild, som fotograferte med mobilkamera fra båten. Men egentlig er ingen av de tre tilhengere av planking.

– Dette var første gang jeg planket. Vi får se om jeg kommer til å gjøre det flere ganger. Da må det i så fall være noe spesielt. Jeg går ikke og legger meg på en vei, for å si det sånn, sier Ellen.

Pappa Arild er skeptisk til plankingtrenden.

– Jeg er veldig skeptisk til planking, men denne gangen var jeg til stede selv og passet på. Det foregikk i kontrollerte og trygge rammer. Planking har jeg egentlig ikke sansen for, fordi det fort kan gå galt, sier han.

Våt grav

Som så mange andre fisker, fikk også den ti meter lange haien ei våt grav. Etter at Arild greide å greie den løs fra sitt og naboens garn, slepte han brugda ut på dypt hav. Der ble brugda sluppet for å synke til bunns.

– Det er ikke mange slike brugder i området. For ungene var det nok artig med denne «fangsten», men det ble jo mye ekstraarbeid og ødelagte garn, forteller Arild.

Brugda er et stort vesen med sterke krefter, men etter allerede å ha vaset seg inn i ett garn ble det for mye da den også forvillet seg inn i Arilds garn. Brugda døde i kampen om å komme seg løs fra den 100 meter lange landgarnet.

Fikk hval i garnet

Også i 1998 måtte Arild ordne opp da et stort havdyr hadde gått i nabobruket.

– Jeg måtte hjelpe en knølhval ut av garnet. Den var omtrent 15 meter og i live da jeg oppdaget den. Det sto mange folk i fjæra og bare så på, men ingen dro ut for å hjelpe til, forklarer Arild.

Han heiv seg i båten og dro ut til hvalen. Han startet å løsne garnet rundt hodet på hvalen, fordi der var faren minst for å bli truffet om hvalen skulle slå seg vrang. Men hvalen lå helt stille og lot Arild jobbe i to timer for å løsne garnet.

– Det var helt utrolig, det var som om han skjønte at jeg prøvde å hjelpe. Da jeg hadde fått den løs, gikk jeg sammen med hvalen omtrent 200 meter ut i havet. Vi holdt følge hele veien, til jeg svingte av og dro hjem, forteller Arild.

DETTE ER PLANKING:

  • Trend der en person legger seg på magen med hendene inn mot kroppen og ansiktet ned mot bakken. Ansiktet skal være uttrykksløst. Aktiviteten fotograferes og publiseres på sosiale medier, for eksempel Facebook og Twitter.
  • I enkelte miljøer gir det respekt å ekstremplanke, for eksempel på høye rekkverk, kaikanter og farlige veistrekninger. Andre verdsetter høyere planking på et humoristisk nivå, som for eksempel på turistattraksjoner, på arbeidsplasser eller på en hai.
  • Flere advarer mot planking, etter at en person har omkommet etter å ha falt ned fra en høy planking. Flere har også blitt skadd av å planke, enten etter fall eller påkjørsler.