(Finnmark Dagblad)

For tre uker siden måtte politiet rykke inn i det nye hybelbygget i Lakselv utstyrt med pepperspray. Bakgrunnen var en hybelboer som ikke ville slå seg til ro, til tross for pålegg fra politiet.

Samme helg gjennomførte politiet en aksjon i hybelbygget. Hasj og våpen var blant funnene politiet gjorde under aksjonen.

Flere av beboerne har fått beskjed om at de blir kastet på dør etter hendelsene. Dette har også medført at hybelboerne har fått nye regler å forholde seg til, noe Tana-gutten Peter Mathisen (22) reagerer sterkt på.

– Bråkmakerne er kastet ut, men vi andre som ikke har noe med saken å gjøre sitter igjen med 4.000 kroner i husleie for en fengselscelle, sier Mathisen, som forklarer på at han føler seg overvåket.

– Hver gang jeg går noen plasser følger vakta med meg akkurat som jeg skulle være kriminell og trenger tilsyn.

– Jeg har sett vakter sjekke hvem som er på hyblene til folk, og som har spurt dem ut hva de heter. Det har ikke skjedd med meg, men jeg mener at vaktene ikke har noe med dette å gjøre så lenge beboerne holder seg til reglene, sier han.

Har låst av alle dører

Blant de nye reglene hybelboerne har fått beskjed om er innetid kl. 23.00 i ukedagene og 01.00 i helgene. Skal hybelboerne bort i helgen må de skrive seg ut fredag, og får ikke lov å komme tilbake før søndag.

– Men det sykeste er at vaktene har låst av alle gangene slik at kun de som bor i gangen kommer seg inn dit, sier han og peker på ringeklokken utenfor døren hans.

– Man får jo ikke brukt ringeklokken når gangen før ringeklokken er låst. Dersom man skal besøke noen er man avhengig av å ringe vedkommende først. Også hvis jeg skal besøke noen andre som bor på hybelbygget.

– En dag skulle jeg overraske «flørten» min med roser. Hun bor i en annen gang på bygget. Men det ble ikke rare overraskelsen når jeg måtte ringe henne i forkant og forklare at jeg ville komme på besøk, forteller han.

Skal se nærmere på reglene

Rådmann Gunnar Lillebo forklarer at reglene er en konsekvens av det som har skjedd på hybelbygget.

– For meg er det sikkerheten som er viktigst i denne sammenhengen. Dette skal vi selvsagt evaluere og se nærmere på, og det er klart at vi er åpen for innspill rundt reglene. Så får vi ta det derfra, sier Lillebo.

Tillitsvalgt kan være aktuelt

Lillebo skjønner reaksjonen til 22-åringen som synes det er litt rart å praktisere innetider som voksen.

– Det er ikke noe problem med å forstå det, sier han.

Da Finnmark Dagblad besøkte Mathisen i hans hybel i helgen foreslo han samtidig at det ble opprettet en tillitsvalgt for beboerne, slik at også deres røst kunne bli hørt når regelverk og andre ting ved bygget skulle vurderes. Rådmannen reagerer positivt når han får referert Mathisens forslag.

– Å ha en tillitsvalgt er ingen dårlig idé, og det synes jeg man bør kunne gå videre på, sier Lillebo.