Slo ring om Vardøhus

LANG RING: Vardøværingene slo ring om festningen, vel ikke helt rundt, men nær 300 rakk langt på vei.

LANG RING: Vardøværingene slo ring om festningen, vel ikke helt rundt, men nær 300 rakk langt på vei. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

En spontan aksjon som utviklet seg til en stor demonstrasjon.

DEL

(Finnmarken) BILDESERIE: Se flere bilder her.

Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon vurderer å fjerne det militære innslaget med soldater på festningen, noe som i realiteten betyr at festningen blir et sivilt museum. Dette nekter vardøværingene å finne seg i.

Vil løfte saken opp

- Det er ikke første gang man prøver seg på dette. Arbeiderpartiet tok i sin regjeringstid ansvar for at festningen skulle bestå som en institusjon med kommandant og soldater. Styret i Vardø Arbeiderparti ser nå med stor uro på at man innen Forsvaret tar omkamp om denne posisjonen for en av de virkelige historiske bastioner i Norges forsvar gjennom 700 år, sier lederen i lokalavdelingen robert Jensen.

Han forteller at Vardø Arbeiderparti har utarbeidet et skriv om saken og sendt til Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen. De ber henne følge opp saken politisk.

- Dette finner vi oss ikke i

Det var foreningen Vardøhus festnings venner som tok opp hansken og fikk satt i gang denne spontane demonstrasjonen for bevaring av Vardøhus. Nær tre tusen støttet aksjonen på Facebook og nær tre hundre møtte fram for å slå ring om festningen.

- For oss i Vardø er festningen mer enn en stor steinkonstruksjon, den er en del av vår identitet, sa Turid Ramleth, som er leder i foreningen, i en inntrengende appell.

Hun påpekte at det man prøver på nå sørfra, det kan vi ikke finne oss i.

Etter dette sang de frammøtte vardøsangen «Århundreders sagasky seg senker over Vardø by». Mange barn var også tilstede. De fikk kose seg med iskrem i det flotte sommerværet, etter at arrangementet var over.

«Jeg truer ingen, men?»

Vardøhus er spesiell, også i nasjonal sammenheng. Festningen har markert Norges grense mot øst gjennom over 700 år. Den har vel ikke vært direkte involvert i kamphandlinger, men trefninger har det vært gjennom tidene. Folket i Sør- Varanger kan i dag takke festningen for at området der er en del av Norge.

I en jubileumshilsen fra Norges Forsvarsforening til jubileet kunne man lese om festningen:

«Jeg truer ingen, men bryter andre freden, er jeg klar til aksjon.»

I 1940 var ikke Vardøhus i stand til å yte noen effektiv motstand mot okkupasjonsmakten, men da fulgte partisanene opp.

Om festningen da var svak, så lot ikke folket seg kue. De grep til våpen.

Artikkeltags