Sliter du med pusten?

KOLSDAG: Leder Hans Arne Dahl og styremedlem Bjørg Solstad hos Landsforeningen for hjerte og lungesyke får mandag doktor Kjell Berg til å komme å informere om sykdommen. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

KOLSDAG: Leder Hans Arne Dahl og styremedlem Bjørg Solstad hos Landsforeningen for hjerte og lungesyke får mandag doktor Kjell Berg til å komme å informere om sykdommen. Foto: Bjørn Egil Jakobsen Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Rundt 300.000 nordmenn vet ikke engang at de har dette. Nå inviterer LHL i Hammerfest til kolsdag.

DEL

(Finnmark Dagblad) HAMMERFEST: – Vi er litt forsinket, men mandag inviterer vi til kolsdag, forteller leder Hans Arne Dahl og styremedlem Bjørg Solstad hos LHL.

Kols er en samlebetegnelse på en gruppe kroniske lungesykdommer som hindrer luftstrøm gjennom luftveiene.

Alvorlig lungesykdom

– Dette er en alvorlig lungesykdom som gir varig nedsatt lungefunksjon, forklarer Dahl, som er ivrig på å få spre mest mulig informasjon om dette.

– Vi stiller med åpent hus. Alle som er interessert kan komme og få informasjon, lokker Hans Arne Dahl.

LHL har fått tidligere barnelege ved Hammerfest sykehus, Kjell Berg, til å komme og holde foredrag om sykdommen.

– Vet ikke at de har det

– Doktor Berg vil også kunne svare på spørsmål så lang han kan, fortsetter Dahl, som mener dette helt sikkert kan være nyttig for mange.

– Det er nok mange som ikke vet at de har kols. Også ikke-røykere, påpeker Dahl, selv om så mange som over 80 prosent av dem som er rammet har røkt.

Selv om man regner røyking som den vanligste årsaken, og at risikoen øker med økende tobakksbruk og antall røykeår.

– Er ingenting å gjøre

– Det er fordi langvarig røyking setter i gang en betennelsesprosess som skader slimhinner, forklarer han, men kols kan altså skyldes andre forhold.

Her trekkes det fram luftforurensning på arbeidsplasser fra støv, røyk, gass og damp (yrkeskols). Astma i barnealder, hyppige luftveisinfeksjoner i ung alder, og arvelige faktorer.

– Har du fått kols er det ingenting å gjøre. Du blir aldri kvitt det, men det finnes måter å lindre sykdommen på, forteller Hans Arne Dahl, som håper at flest mulig stiller opp på Sangenes hus mandag.

Symptomer på kols

Symptomer er ofte morgenhoste og økt slimproduksjon, og astmatiske anfall, som innebærer at bronkiene kan reagere på kald luft, virusinfeksjoner, støv og forurensning i lufta.

– Vi trenger også å rekruttere flere lunge- og hjertesyke til foreningen vår. Vi trenger også litt yngre folk enn oss selv.

Artikkeltags