Slik drømmer finnene om tog til Kirkenes

Artikkelen er over 4 år gammel

- Vi vil legge press på norske myndigheter, sier prosjektlederen. Se video!

DEL

(Finnmarken) Til dramatisk orkestermusikk zoomes globusen inn på Barentsregionen i den nye videoen laget for prosjektet Arctic Corridor, som drives av tre kommuner i Nord-Finland og sentrale industriaktører derfra.

Bildet går over til smeltende polaris, og med ett åpner det seg nye sjøfartsruter fra Asia til havnene i Nord-Norge og Russland.

Transportgiganten Maersk og andre aktører har containere å sende fra Østen, og den nordlige sjøruta er 40 prosent raskere enn sør, forteller videografikken.

Internasjonale investorer

Olje, Gass, turisme, gruve og annen tungindustri flimrer også forbi, og alle pilene peker mot Rovaniemi og Kirkenes. Men én ting mangler: ei toglinje derimellom.

- Å få til dette prosjektet er hovedprosjektet vårt. Vi har laget denne videoen for å sette det på kartet globalt, så investorer fatter interessen, sier prosjektleder Timo Lohi til Finnmarken.

Både myndigheter og industriaktører i Nord-Finland har i flere år allerede jobbet for å komme i gang med utredninger om en ny godslinje mellom de to byene.

- Start offisielt samarbeid

Kommunene Inari, Sodankylä og Utsjoki står bak Arctic Corridor-prosjektet, med støtte fra EU.

- Vi gjør dette også for å sette press på norske myndigheter. Vi vet at det har vært uoffisielle diskusjoner om det, og det har vært på agendaen vår i tre-fire år nå. Men foreløpig har ikke Finland og Norge hatt offisielle samtaler om et slikt samarbeid, forteller Lohi videre.

- Vi forventer ikke klarsignal med en gang, dette er noe vi ser for oss står ferdig først om 15-20 år. Men vi må komme i gang med prosessen, sier han.

Havneutbygging

Statens Vegvesen er en av pådriverne på norsk side. I høst presenterte de den første Barents transportplan, hvor veimyndighetene i alle fire landene sto sammen om Rovaniemi-Kirkenes som et hovedprosjekt.

Skal Kirkenes bli knutepunkt, avhenger det også av en kraftig utbygging av havnekapasiteten. Den er planlagt flyttet til Tømmerneset/Pulkneset utenfor byen, og regjeringen godkjente i februar første skritt på veien.

Artikkeltags