(Finnmarken)

Det har i lange tider vært store uenigheter innad i Smuk-slekta om de forskjellige familienes reindrift. Det har vært mange diskusjoner, og tidlig lørdag morgen gikk det galt.

Sammen med 8-10 andre personer hadde Mads Jonar Smuk Dahl vært på pub i Tana, og ved stengetid ble han invitert med på nachspiel av noen slektninger i Nesseby.

– Etter hvert begynte vi å diskutere reindrift. Om vi ikke er enige når vi er edru, så er vi i alle fall ikke det på nachspiel, forteller Mads Jonar Smuk Dahl til Finnmarken.

Vet du noe om saken? Tips oss på 78 95 55 00 eller redaksjonen@finnmarken.no.

Er store - vil bli større

Smuk-slekta er suverene innen reindrift, og har blant de beste reinbeitedistriktene i landet. Deler av slekta vil ta over driftsenheter i Pasvik, noe 21-åringen er uenig i.

– Jeg mener at det kan de ikke gjøre, fordi det handler blant annet om sedvanerett. Dessuten synes jeg det er rimelig griskt at vi som allerede er så store skal gå inn og ta områder fra dem som ikke har så mye, forklarer Smuk Dahl.

21-åringens familie på morsida er stor skogeier, og derfor ønsker han ikke å gå inn for å ta mer skog fra andre som har mindre.

– De ble så sinte at de rant på meg. Jeg prøvde å forsvare meg, men da holdt den ene meg fast mens den andre banket meg opp, forklarer Smuk Dahl.

Etter å ha blitt slått gjentatte ganger, mistet Smuk Dahl bevisstheten.

Bundet på hender og føtter

Da 21-åringen kom til seg selv, lå han utenfor huset. Hendene hans var bundet sammen med tau, og en av slektningene holdt på å binde føttene hans sammen. Deretter ble han bundet fast til bilens, en Toyota Hilux, slepekrok med en jekkstroppe.

– Før de satte seg inn i bilen, nølte en av dem litt, og det virket som han ikke var helt sikker på om han ville være med. Kun den ene satte seg inn i bilen, mens den andre gikk inn i huset igjen, forteller han.

Jekkstroppa Smuk Dahl var bundet fast med var flere meter lang, så det rykket og nappet kraftig.

– Jeg aner ikke hvor fort de kjørte. Alt jeg vet, er at jeg kjente at de girte opp fire ganger, sier han.

Mens han lå bak bilen klarte han å knyte opp tauet som holdt hendene hans sammen. Han forsøkte å bøye seg framover for å løsne tauet rundt beina, men det var umulig fordi det rykket så mye i jekkstroppa.

– Det var utrolig vondt. Jeg husker at jeg tenkte «Nå dør jeg».

Heldigvis var veien dekket av snø og is, slik at Smuk Dahl unngikk å bli skrapet mot asfalten.

Han har ingen formening om hvor lenge de kjørte.

– Vanligvis tar det maks fem minutter å kjøre den veien. Denne gangen føltes det som en evighet, sier Smuk Dahl.

Ifølge politiets målinger ble det kjørt en distanse på 2,5 kilometer.

Flere kjørte forbi

Ferden gikk fra Vesterelv til rådhuset i Nesseby. Ifølge Smuk Dahl møtte de minst to biler på veien, men ingen stoppet. Ved rådhuset snudde bilen, før de kjørte tilbake til huset de hadde vært på nachspiel i.

– Da bilen svingte for å snu, slo jeg hodet i bakken så jeg besvimte. Da jeg kom til meg selv igjen lå jeg utenfor huset alene, med t-skjorta og strikkagenseren dradd over hodet, forteller han.

På egen hånd knøt han løs beina sine, og forsøkte å ta seg inn i huset, hvor slektningene befant seg. Han ble stoppet i døra av ei jente, som sa han ikke kunne komme inn.

– Hun sa hun skulle hjelpe meg, så jeg tror det er hun som ringte etter taxi for meg, sier han.

Smuk Dahl anslår at klokka var omtrent 7-8 på lørdagsmorgenen da han kom seg hjem til Bergeby Øst.

– Jeg hadde jævlig vondt, så jeg tok et par sterke smertestillende som jeg skylte ned med sprit. Så la jeg meg til å sove, forteller han.

I over 10 timer lå han utslått på sofaen. Litt over klokka 18 våknet han av sterke smerter.

– Da jeg reiste meg opp av sofaen, kjente jeg at jeg hadde utrolig vondt i ryggen. Da jeg så ned på skinnsofaen lå det masse hud igjen der, og det rant blod nedover ryggen og rumpa, forteller han.

Ett døgn på sykehus

Han husket raskt hva som hadde skjedd, og ringte AMK for å få hjelp. Kort tid etter kom ambulansen til stedet som tok han med til helsesenteret i Tana. Der ble sårene renset og bandasje satt på.

Han tok også kontakt med politiet, hvor han satt i avhør søndag. Formen ble etter hvert så dårlig, at han ble sendt til sykehuset i Kirkenes for behandling. Der ble han innlagt i over et døgn, for sårbehandling. Mandag ble han utskrevet. Han må ennå til legen daglig for behandling av sårene.

Fortsatt går 21-åringen på sterke smertestillende og han trenger sovemedisin for å få hvile. Det som skjedde lørdag morgen henger ennå over ham.

– Er du redd?

– Nei, jeg kan ikke gå og være redd dem. Jeg kommer til å møte dem igjen, når vi jobber i gjerdene, på vidda, på butikken – hvor som helst. Jeg tror heller det er de som er redd meg, fordi de gjorde det de gjorde, og måtte til og med være flere for å klare det.

Vil ha fred

Ifølge Smuk Dahl finnes det fem vitner til hendelsen, i tillegg til de åtte-ti personene som var på nachspielet. Politiet har ikke lykkes i å komme i kontakt med alle.

– Det er umulig å etterforske noe i Nesseby. Det er alltid sånn at alle har vært på samme fest, men ingen har sett noe. Vitner trues til taushet. Det er ikke uvanlig at folk sendes til fjells og får beskjed om å være der i om så to måneder for å komme unna politiet. Der er det ingen som gidder å leite, sier Smuk Dahl.

Uenighetene i Smuk-slekta går langt tilbake. Mads Jonar Smuk Dahl håper de nå snart kan slutte fred.

– Det er så mye hat, sjalusi og avindsyke ute og går, og dette overføres fra generasjon til generasjon. Det kan ikke løses med vold og trusler, sier han.

Selv hevder han at han aldri har tydd til vold.

– Det er bedre å løse dette på en skikkelig måte, enn å synke til et så lavt nivå som dem. Da er det bedre å heve hodet og vende ryggen til. Jeg vet at jeg kan holde en dialog uten å ty til vold for å vinne fram i en sak, sier 21-åringen.

Bygdedyret sover ikke

Etter hendelsen har Smuk Dahl hatt mange møter med bygdedyret. Han har hørt mange rykter om seg selv som ikke er sanne.

– Jeg har hørt at jeg ikke kom til å overleve og at jeg var død, forteller han.

En av de kommende dagene reiser han sørover. Der skal han slappe av hjemme hos sin mor.

– Jeg må komme meg bort for å få hvile, sier han.

Han har lenge gledet seg til førstegangstjenesten i Sjøforsvaret, og skulle egentlig skrives inn kommende onsdag. Det blir nå utsatt.

Han har anmeldt forholdet, og overlater nå saken til politiet.

– Det beste er å la rettssystemet ta seg av dette, enn å drive med blodhevn. Jeg kommer til å bære nag i mange år – jeg hadde aldri sett for meg at det skulle gå så langt, sier han.

Finner ikke alle vitnene

Det er politiet i Tana som etterforsker saken. Lensmann Ståle Jensen bekrefter at de har vansker med å finne tak i alle vitnene.

– Jeg ønsker ikke å si så mye om hvor mange som er avhørt, fordi avhørene pågår fortsatt.

– Stemmer det at dere ikke får tak i alle vitnene?

– Ja, jeg vet at det ikke er alle vi har fått tak i. Det gir seg noen utfordringer innimellom med å få tak i vitner, sier lensmannen til Finnmarken.

De to mennene som Mads Jonar Smuk Dahl refererer til har status som siktet. De ble pågrepet natt til søndag, og var i politiets varetekt til mandag. Ifølge lensmannen var ikke vilkårene til stede for å varetektsfengsle dem lenger.

Både den tekniske og den taktiske etterforskningen pågår fortsatt. Saken har høy prioritet.

– Alle voldssaker har høy prioritet hos politiet i Øst-Finnmark. Det som er spesielt med denne saken er den alvorlige utnyttelsen av vold og måten det er gjort på, sier lensmannen.

Har ikke hørt om saken

Onsdag ettermiddag forsøkte Finnmarken å komme i kontakt med de to siktede i saken. Den ene hadde slått av telefonen sin, og var ikke tilgjengelig for kontakt.

Den andre personen svarte på Finnmarkens anrop, men hadde ikke så mye å berette.

– Hei, dette er Kine Sandnes fra Finnmarken som ringer. Jeg tar kontakt med deg angående det som skjedde tidlig lørdag morgen, da en ung mann ble tauet etter en bil ved Vesterelv?

– (stillhet) Å ja, det der ja?

– Ja, kjenner du til det som skjedde?

– Nei, det kjenner jeg ikke til.

– Jeg har fått tips om at du var innblandet i dette. Ønsker du å si noe om saken?

– Nei, jeg har ikke noe å fortelle. Nå.