(Finnmarken)

Onsdag og torsdag forrige uke hadde politiet narkorazzia på Nordkyn. Flere personer fikk huset ransaket av politiet.

Den profilerte ungdomspolitikeren Rudi A. Stokvik var til jobb på Nordkynterminalen da uniformert politi dukket opp.

– De sa de skulle prate med meg. Jeg ble med ut i bilen der jeg fikk ransakingsordre, og beskjed om at jeg var mistenkt for bruk av hasj. De sa de hadde fått tips om meg. Min første reaksjon var «dette må være en fleip», forteller Stokvik.

Måtte i cella

Men det var det ikke.

– Jeg måtte i varetekt på glattcella. De tok urinprøve, som selvsagt var negativ, forteller Stokvik, som hevder aldri å ha prøvd noen form for narkotika i hele sitt liv.

Samtidig måtte også Stokviks gravide samboer avgi urinprøve. Fordi hun er gravid, slapp hun cella. Hun testet også negativt.

I ransakelsen fant man ingenting.

Da testen til Stokvik viste seg å være negativ, var beskjeden et kort «du kan gå», ifølge ham selv.

– Ikke så mye som en unnskyldning en gang, sier han irritert. En politimann som Stokvik kjente, kjørte han hjem i sin private bil.

Nei til narko

22-åringen er en av Mehamns engasjerte ungdommer. Han er leder i ungdomsrådet i Gamvik kommune, og 1.vara i Kultur- og fritidsutvalget for Arbeiderpartiet. Han sier selv at han er en uttalt motstander av narkotika.

– Alle jeg kjenner flirer jo av denne aksjonen, de veit hva jeg mener. Jeg kjenner flere som tilhører et rusmiljø, men personlig er jeg imot det og har aldri prøvd stoffet, sier Stokvik.

Han reagerer på hvor lite som skal til for at politiet lager drama.

– Hvor lavt ligger egentlig lista for å få ransakingsordre? Bare på et tips fra hvem som helst kan de arrestere meg. Jeg trodde man måtte ha «skjellig grunn til mistanke» for å arrestere noen, sier Stokvik.

Slarv i bygda

Å bli hentet på jobben i uniformert politibil midt på dagen, var ingen hyggelig opplevelse.

– Tenker ikke politiet på at de ødelegger ryktet til folk når de finner på sånne stunt? For meg som sitter i ungdomsrådet er det faktisk viktig ikke å ha noe sånt på meg. I Mehamn er alle klar over hva som skjer i løpet av en time. Småunger gikk rundt og snakket om at «Rudi var arrestert for hasj», sier han opprørt.

Han mener hele aksjonen var unødvendig og ubehagelig.

– Om de bare hadde ringt meg og bedt meg om å komme bort og ta urinprøve, hadde jeg selvfølgelig gjort det. I stedet finner de på sånt som dette. Det blir bare for grovt, sier Stokvik.

Vi behandler alle likt

Fungerende lensmann Kai Brox i Gamvik var operasjonsleder for aksjonen. Han forklarer at bakgrunnen for saken er at politiet hadde beslutning om ransakelse og pågripelse av sju personer fra retten.

Stokvik var en av sju som ble tatt inn, og den eneste som slapp bot.

– Er det nødvendig å hente folk i uniformert bil midt på dagen på jobb?

– Når vi kjører aksjon slår vi til med de midlene vi har. Det er ikke andre måter å gjøre det på, og vi behandler alle likt. Her i Mehamn ryktes det uansett hva vi gjør.

– Er det så enkelt å få ransakelsesordre på hvem som helst?

– Absolutt ikke. Vi må gå til retten for å få beslutning på at vi kan gjøre det. Men jeg vil ikke uttale meg om bakgrunnen for at vi fikk det. Vi hadde skjellig grunn til mistanke, men den er nå borte. Det var rett og slett en bom, forklarer Brox.

Med skjellig grunn menes at det er større sannsynlighet for at man har begått lovbrudd, enn at man ikke har det.

– Er det ikke vanlig å si unnskyld etter at man har tatt feil og arrestert folk uten grunn?

– Stokvik fikk en unnskyldning. Jeg instruerte en betjent om å unnskylde, og jeg overhørte dette.

Brox sier at han har full forståelse for at Stokvik reagerer, og beklager at han føler seg dårlig behandlet.

– Men det er lett å være etterpåklok. Nå er han i alle fall bevist uskyldig, sier betjenten.

Skal få bukt med narkoen

Lensmannsbetjent Kai Brox varsler flere narkoaksjoner på Nordkyn etter forrige ukes razzia.

– Bare på Nordkyn finnes det flere titalls brukere. Vi er nødt å rydde opp i dette miljøet, og få bukt med et problem som vokser.

Betjenten forteller at narkotikabruk har vært et stort problem lenge. Den siste tiden har omfanget av stoffer økt. I forrige ukes aksjon beslagla politiet mindre mengder hasj og tabletter, men mye brukerutstyr. Blant dette var sprøyter, som tyder på bruk av tunge narkotiske stoffer.

– Vi bommer generelt lite og tar mange på aksjonene. Dette er viktig arbeid som publikum setter pris på at vi gjennomfører. Vi kommer til å ha flere aksjoner på Nordkyn framover, sier Brox.