Gå til sidens hovedinnhold

Slakter Finnmarksloven

Artikkelen er over 14 år gammel

OSLO: Professor dr. juris Carl August Fleischer mener Finnmarksloven er tuftet på alvorlige feil, og at Stortinget ble villedet da loven ble vedtatt.

(Finnmarken)

Det hevder han i et intervju med bladet Jakt & Fiske som gis ut av Norges Jeger- og Fiskeforbund.

Fleischer som er rådgiver i Utenriksdepartementet i folkerettsspørsmål, mener det er uheldig og lite gjennomtenkt at noen skal få spesielle rettigheter til utmarka i Finnmark fordi gammel skyld skal gjøres opp. Ingen bør få redusert sine muligheter til å drive jakt og fiske på dette grunnlaget, ifølge folkerettseksperten.

– Dersom samer mener de har krav på erstatning, må de gå til rettssak mot staten. Ingen kan straffes eller bli tvunget til å betale for urett andre har begått, sier han.

Fleischer hevder at Finnmarksloven er tuftet på tre alvorlige feil, begått av jurister med ekstreme og uholdbare standpunkter: Bruken av begrepene urbefolkning og «positiv diskriminering», samt villedning av Stortinget.

Fleischer mener det er en feil å bruke ILO-konvensjonen som grunnlag for å kreve eiendomsrett etter synspunktet «positiv diskriminering». Han viser også til at begrepet urbefolkning er en misvisende oversettelse av det engelske «indigenous people» i ILO-konvensjonen. «Innfødte» eller «stammefolk» hadde passet bedre.

– ILO-konvensjonen skal beskytte innfødte som lever på gammelmåten, ikke samer som – i likhet med øvrige nordmenn – lever på et høyt nivå, sier Flescher til Jakt & Fiske.

Les mer om saken i torsdagens papir- og PDF-utgave av Finnmarken