Skuta som fraktet <br/> atomavfall sprang lekk

Lørdag kveld gikk frakteskuta &#34;Puma&#34; lekk utenfor Sørøya, og var da på retur fra Russland hvor den har losset atomavfall. Nå ligger skipet til kai i Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Lørdag kveld gikk frakteskuta &#34;Puma&#34; lekk utenfor Sørøya, og var da på retur fra Russland hvor den har losset atomavfall. Nå ligger skipet til kai i Hammerfest. Foto: Bjørn Egil Jakobsen

Artikkelen er over 7 år gammel

Frakteskipet "Puma", som i forrige uke fraktet 330 tonn radioaktivt avfall langs hele norskekysten, måtte lørdagskveld ha assistanse utenfor Sørøya i Finnmark.

DEL

De siste to ukene er skipet omtalt av flere norske medier som et farlig skip, og Naturvernforbundet gikk ut og advarte om at en brann om bord ville vært like farlig som et lite Tjernobyl, samt mot atomforurensning i sjø dersom båten gikk på grunn.

Etter å ha gått oppover hele norskekysten ble frakteskipet losset i Murmansk i Russland sist torsdag, men på hjemveien ble det lørdagskveld slått alarm om bord på det danske frakteskipet. Skipet tok inn vann, og Hovedredningssentralen (HRS) ble varslet.

Frakteskipet lå da ca 20 nautiske mil nord for Sørøya, og redningsskøyta ”Ulabrand” som er stasjonert i Sørvær, var bare en time unna.

- Vi ble kontaktet av HRS i 21-tiden lørdag, forteller skipper Frank Nilsen om bord på redningsskøyta ”Ulabrand” til Finnmark Dagblad. Skipet gikk deretter inn til Dønnesfjord på Sørøya mens redningsskøyta fulgte etter. Her ble skipet ankret opp, og pumpet for vann. Kystvaktskipet ”Farm” kom også frakteskuta til unnsetning.

Årsaken til at skipet tok inn vann er ikke kjent, og skipet kunne søndagsmorgen gå inn til Hammerfest for egen maskin.

- Dette viser at ulykkesscenarioer er veldig reelt, sier Yngvild Lorentzen hos Naturvernforbundet, som har vært kritisk til at denne type fraktebåter har lov til å frakte atomavfall.

- Jeg er glad for at det ikke var dårlig vær da skipet gikk nordover langs norskekysten, og er veldig glad for at det ikke var atomavfall om bord da dette skjedde, fastslår hun.

Les mer i vår papir- eller E-avis.

Artikkeltags