Skriver til ungdommen

TIL NESTE GENERASJON: Ida Flø Jensen (17) skriver sine tanker om hvordan hun opplevde 22. juli, hvordan Norges samfunn er og hvordan det bør være i framtiden. For Ida er toleranse for andre kulturer viktig.

TIL NESTE GENERASJON: Ida Flø Jensen (17) skriver sine tanker om hvordan hun opplevde 22. juli, hvordan Norges samfunn er og hvordan det bør være i framtiden. For Ida er toleranse for andre kulturer viktig. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Elevene ved Kirkenes videregående skole skriver ned sine tanker om 22. juli. Brevene skal arkiveres og først åpnes av framtidens ungdom om tjue år.

DEL

(Finnmarken) Da bomben smalt i Oslo var Ida Flø Jensen (17) i bilen på vei hjem fra ferie med familien, og en tekstmelding fra bekjente kom. De stanset bilen ved nærmeste sted som har en tv.

– Vi så bildene fra BBC. Først da forsto vi hvor alvorlig det var, sier Ida.

Hun skriver et brev til framtidens unge. Et brev som handler om hvordan hun opplevde 22. juli i fjor. Hvor hun var og hvem hun var sammen med. Samtidig reflekterer hun hva som er bra og dårlig med Norge i dag.

Brevet skal tas vare på av Riksarkivet til 2031. Først da skal innholdet gjøres tilgjengelig for publikum og for forskning. Et av spørsmålene som elevene skal besvare er:

– Hva ville du endret hvis du kunne bestemme hvordan Norge skulle være i 2031?

For Ida er toleranse for andre mennesker viktig.

– Det er fremdeles mange mennesker som ikke aksepterer andre kulturer i Norge. Jeg skriver om at framtidens samfunn bør være uten rasisme og fordommer mot andre mennesker.

Eskekunst

Seksti videregående skoler i landet er med i prosjektet som kalles for Tidskapselen. Hensikten er at neste generasjon, om 20 år, kan se hvordan dagens ungdom oppfatter situasjonen etter 22. juli og hvordan Norge bør være i framtiden.

Kirkenes videregående er en av tjue skoler i landet som er plukket ut til å være med i et kunstprosjekt. Hver av disse skolene skal lage hver sin bit og skal settes sammen av Magne Furuholmen, som er kjent fra popgruppen a-ha.

Biten er en metallplate der elevene skal banke inn det viktigste ordet i brevet. Esken som har alle brevene fra de videregående skolene, skal dekoreres av disse metallplatene for å gjøre ekstra stas på esken.

«Framtid»

Prosjektleder for dette i Kirkenes, Eira Tveit Aspholm (18), banker inn det første ordet i platen.

– Jeg har valgt «framtid» som mitt ord. Det ordet betyr mye for meg og det er det jeg fokuserer på i mitt liv. Det er et gjennomgående tema i brevet jeg har skrevet, sier Eira til Finnmarken.

På platen kan det potensielt bli over 600 ord, hvis alle elevene ved skolen banker inn sitt. Prosjektet varer inn i september og elevene får god tid til å reflektere over hva de ønsker å skrive.

Skriver historie

Det er Elevorganisasjonen, Riksarkivet, Fritt Ord og filmselskapet Sant og Usant som står bak prosjektet og er inspirert av filmen «Til Ungdommen», som har premiere i slutten av august. Brevene som skrives vil være med som et historisk dokument som vil få betydning for den kommende generasjonen og som er med på historieskrivningen til Norge.

Artikkeltags