Skilter på fire språk

KVENSK OG FINSK: På Vadsø bibliotek står det på norsk, samisk og finsk mens på Vadsø fylkesbibliotek står det på norsk, samisk og kvensk.

KVENSK OG FINSK: På Vadsø bibliotek står det på norsk, samisk og finsk mens på Vadsø fylkesbibliotek står det på norsk, samisk og kvensk. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Kjært barn har mange navn i Vadsø kommune.

DEL

Bygdene har ikke bare ett navn, de har flere, og gjerne på tre eller fire språk.

I 2004 vedtok bystyret å bruke kvenske navn på fire bygder i kommunen. Men Statens vegvesen nekter å sette opp de nye skiltene før bygdene har fått sine samiske og finske navn også.

Saltijärvi og Karieli

I 2004 vedtok bystyret kvenske og samiske navn på Store Salttjern, Lille Salttjern, Kariel og Skallelv. Vadsø og Vestre Jakobselv fikk samiske og finske navn i 1993.

– Bystyret har vedtatt kvenske navn på fire steder, forteller rådmann i Vadsø kommune, Jens Betsi. Store Salttjern har fått det kvenske navnet Saltijärvi, Lille Salttjern heter Pikkujärvi på kvensk, Kariel har fått navnet Karieli, mens Skallelv går under navnet Kallijoki på kvensk. Ingen av disse bygdene har hittil fått finske navn, bare samiske. Og kvenske. Rådmannen peker på at det er Statens vegvesen som setter opp skiltene.

Foreninger med krav

Statens vegvesen kommer ikke til å sette opp skiltene før de er hundre prosent sikre på at det er riktig å gjøre det. De ønsker ikke å oppleve at noen foreninger kommer kort tid etterpå og forlanger å få navnet på sitt språk. De må også være sikker på at de har riktig stavemåte og at navnene blir satt opp etter hverandre i riktig rekkefølge.

– Jeg håper vi får satt opp skiltene i Vadsø, Vestre Jakobselv og Kariel i løpet av året, men kan ikke love noe, sier saksbehandler for veiforvaltning i Øst-Finnmark veidistrikt, Lars Sagen.

Han viser til at det er mange foreninger som presser på, og som ønsker å få nettopp sine forslag gjennom.

– Vi skal forholde oss til det som er godkjent og det som er vedtatt i kommunestyret, sier han.

Statens kartverk har oversikt over hva som er godkjente navn. Siden de setter opp skilt i hele Øst-Finnmark, kan det ta flere år før alle skiltene er på plass. Det er prioriteringer og kostnader som har ført til at de nye skiltene fortsatt ikke er satt opp.

Artikkeltags