(Finnmark Dagblad)

Hver sommer arrangerer båtlaget bak det historiske fartøyet seiltur med fembøringen «Braute». Torsdag startet første del av årets langtur i Alta. I løpet av ei uke skal de være fremme i Tromsø.

Nært elementene

Turene båtlaget arrangerer passer for alle som vil oppleve naturen på kysten. «I en båt uten motor kommer vi nært innpå vær, vind og strøm. Vi må lære oss å utnytte naturkreftene slik at vi kommer oss trygt fram», skriver båtlaget på sin hjemmeside.

Nyttig erfaring

– Siden vi ikke bruker motor er man mye nærmere knyttet til naturelementene og dette vil gi meg nyttig erfaring i å seile og ferdes på sjøen i båt, sier Aleksander Hansen som er en av deltakerne.

Sjømannskunnskap

Alle om bord får opplæring i seiling, roing, navigasjon, sjømannskap og alt det andre som preger hverdagen på en slik tur. Ellers har de fleste noe å bidra med, og kunnskaper som andre kan få glede av underveis.

Enkel standard

Braute har plass til 12 personer. Soveplass finnes til om lag halvparten.

– Heh-heh, vi både sover og jobber på skift om bord. Trangt er det og komforten er langt fra slikt man finner på Hotel Ritz, ler Marius Langeland som fungerer som skipper på den første strekningen.

Vikingskip

Det er ikke første gang Langeland er ute på sjøen i gamle åpne båter. Tidligere har friskusen også seilt med vikingskipet «Draugen» på Vestlandet.

– Det er svært lærerikt og ikke minst sosialt å delta på slike turer, sier skipperen og legger til at de har ledige plasser mellom flere steder på seilasen nedover kysten.

– Interesserte kan gå inn på hjemmesiden vår (braute.info) og sende forespørsel om å delta, avslutter Langeland.