Skal bygge landets beste skolebygg

Kjetil Grue i entreprenørfirmaet Consto.

Kjetil Grue i entreprenørfirmaet Consto. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Totalentreprenøren for nye Kirkenes barne- og ungdomsskole går høyt ut, og lover landets beste skolebygg.

DEL

Consto AS har i konkurranse med fire andre entreprenørfirma vunnet bedømmelseskomiteens gunst og anbefaling, og ligger dermed svært godt an til å få bygge den nye den nye barne- og ungdomsskolen i Kirkenes.

– Vårt forslag var nok ikke det billigste, men vi skal bygge Norges beste skolebygg, sa prosjektleder i Consto, Kjetil Grue, da vinnerforslaget ble presentert fredag.

Fornøyd rektor

Rektor for den nåværende barne- og ungdomsskolen, Tove Kovsnes, gir seg ende over i begeistring for forslaget. Hun sier at hun har tro på at Consto kan levere det de lover: landets beste skolebygg.

– Dette ser fantastisk ut, sier hun.

Når Finnmarken spør hva hun er mest fornøyd med i forslaget, lister hun opp:

– At skolen har flere innganger; og ingen ut mot den trafikkerte Kirkegårdsveien; at det er en inneskole, at man får bort korridorpreget fra den gamle skolen, og den består av åpne rom og areal som slipper inn mye sollys.

Kovsnes er rektor for den nåværende skolen inntil barne- og ungdomsskolen splittes som organisasjon.

I Constos forslag deler likevel begge skolene samme skolebygg. Det liker den kommende rektoren for Kirkenes ungdomsskole, Michael Berstad, godt:

– Det er utrolig bra at skolene er adskilt i hver sin fløy, slik at de får hver sin identitet, men at vi samtidig deler bygg og administrasjon, slik at vi kan fortsette samarbeidet som er der i dag, sier Berstad.

Berstad er også svært godt fornøyd med at skolen er fleksibel, at innerveggene lett lar flytte på seg, og at mann på den måten har tatt høyde for at pedagogikken stadig er i forandring.

Frihet og fleksibilitet

Grue sa i sin presentasjon at Consto har lagt vekt på frihet, fleksibilitet og gode utearealer.

– Vi er jo fra Nord-Norge, vi som har jobbet med dette, og vi vet jo hvor viktige det er med gode utearealer, særlig vinterstid, sa Grue.

Grue pekte særlig på at man har lagt særlig vekt på logistikken i det å hente og bringe barn.

– Alle som har barn i skolen vet at det ikke er bra om dette er for komplisert, om man må rygge mye for eksempel. I vårt forslag er det god plass og ingen konflikt mellom barn og kjøretøy, sa Grue.

For Grue var det også viktig å få fram at forslaget la vekt på sunt og godt inneklima, i valg av materialer.

– Vi har jo alle hørt om folk som har fått både astma og kreft fra skolebygg, men ingen skal bli syk av et bygg som Consto har laget, sa han, og understrekte at Consto er sitt ansvar som samfunnsaktør bevisst.

– Consto har som mål å være den beste på miljø i hele bransjen, sa han.

Midlertidig skole

Under presentasjonen ville inspektør for Kirkenes barne- og ungdomsskole, Arne Risan, vite om forslaget ville kreve midlertidig skole mens byggingen av den nye skolen pågår.

– Det har ikke vært en del av vilkårene for konkurransen, sa Ivar Kaski, leder av Bedømmelseskomiteen og Sør-Varanger kommunes Plan- og byggekomité.

– Men jeg spør likevel, vil det bli nødvendig, fortsatte Risan.

– Jeg kan si det sånn, her er den nye skolen i vårt forslag, og her ligger gamleskolen, sa Grue og pekte på prosjektørbildet som viste at de to skolene ikke overlapper hverandre.

Når Finnmarken igjen spør Kjetil Grue om dette etter presentasjonen, sier han at det spørsmålet om midlertidig skole må bli opp til politikerne å bedømme.

– Men deres forslag overlapper ikke den gamle skolen i det hele tatt?

– Det er riktig.

Når det gjelder pris, sier Kaski at han ennå ikke vil gå ut med hvor mye Constos forslag vil koste, men sier at det er innenfor budsjettet på 380 millioner kroner.

Prisen vil bli offentliggjort først når bedømmelseskomiteen legger fram sin anbefaling overfor Formannskapet i Sør-Varanger kommune.

Endelig avgjørelse faller på formannskapsmøtet 24. mars.

Artikkeltags