Sjømateksporten passerte 91 milliarder i fjor

Artikkelen er over 3 år gammel

Eksportverdien av norsk fisk og sjømat økte med hele 23 prosent i fjor til 91,6 milliarder kroner, viser tall fra Norges sjømatråd.

DEL

Verdien av den norske sjømateksporten i fjor er 17 milliarder kroner høyere enn i rekordåret 2015.

Både oppdrettsnæringen og fiskeriene har opplevd tidenes høyeste priser i 2016. Etterspørselen har vært større enn hva sjømatnæringen klarer å produsere. Til tross for at laksenæringen produserte mindre volumer enn i 2015, økte inntektene.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Geir Håvard Hanssen i Norges sjømatråd skyldes veksten at Norge har en unik posisjon i utlandet som sjømatnasjon.

– Det er stor etterspørsel både etter laks og hvitfisk. Interessen ser ikke ut til å avta. Samtidig har produksjonen vært noe lavere i løpet av det siste året, noe som har ført til høyere priser, særlig for laks, sier han til NRK.

Det er Polen, Frankrike og USA som har vært de største vekstmarkedene for norsk sjømat.

Også de tradisjonelle fiskeriene opplevde tidenes beste år i fjor. I distriktet til Norges Råfisklagfra Mørekysten og nordover ble det omsatt fisk til en førstehåndsverdi på 11,5 milliarder kroner. Det er 20 prosent over fjorårsrekorden og tredje år på rad at den norske fiskeflåten opplever sitt beste år noensinne. (©NTB)

Artikkeltags