(Finnmarken)

Idylliske Tannvann ved Reppen i Nesseby kommune er et yndet utfartsområde.

Men idyllen ved badekulpen en drøy kilometer øst for E6 har slått sprekker. Noen har nemlig funnet det for godt å kjøre en gammel buss inn i terrenget, og parkert den kloss inntil vannkanten, hvor den har stått på stedet hvil de siste to månedene.

– Uvanlig syn

Alfred Ørjebu i Statens naturoppsyn gjorde store øyne da han her om dagen kom over den vel 10 meter lange fritidsboligen på hjul.

– Det var et uvanlig syn. Den ruver i landskapet, kan du trygt si. Det er vel heller ikke så mange busser som har egen flytekai, sier Ørjebu, som har anmeldt den noe spesielle parkeringen til politiet.

– Vi anser parkeringen som et brudd på både motorferdselsloven og friluftsloven. Det er ikke lov å bruke veien inn til Tannvann før 1. juli, samtidig som friluftslivsloven sier at det ikke er lov til å slå opp telt nærmere enn 150 meter fra hytte eller hus, sier Ørjebu.

Bussen står nemlig parkert, med håndbrekket på, drøye 50 meter fra en hytte. Det spørs om hytteeieren setter pris på det ferske naboskapet.

Platting og campingstoler

Mye tyder på at farkosten en gang i tiden har blitt brukt som festivalbuss under Riddu Riddu.

Denne sommeren fungerer den imidlertid som fritidsbolig, parkert vel halvannen kilometer opp i terrenget fra E6. Det er anlagt en traktorvei fra grustaket i Reppen og inn i det aktuelle området. Veien inn er kronglete og smal, med store steiner og høy vannføring. Det er i det hele tatt ganske godt gjort å ha klart å kjøre bussen helt inn.

Det er tydelig at den har blitt brukt nylig. Utenfor bussdøra har eieren anlagt en liten platting, med tilhørende campingstoler. Egen grill er også satt opp utenfor bussen..

Anmeldt tidligere

Dette er ikke første gangen at Statens naturoppsyn har reagert på akkurat denne parkerte bussen.

– Det samme skjedde i fjor. Da anmeldte vi også saken, men politiet kom ikke noen vei. Nå har vi anmeldt det på nytt, så får vi se hva politiet finner ut denne gangen. Vi vet hvem som eier bussen, men har ikke klart å få denne i tale, sier oppsynsmann Alfred Ørjebu, som understreker at naturoppsynet ser forholdsvis alvorlig på saken.

Politiet i Tana var torsdag på befaring i området, og kunne konstatere at det ikke var noen «hjemme». Men det syntes tydelig at noen har brukt den rullende hytta nylig. Politiet har allerede en mistenkt i saken, men han har så langt ikke blitt avhørt. Nå vil politiet forsøke å få bussen fjernet.

Liten kapasitet

Lensmann Hans Erling Isaksen i Nesseby bekrefter overfor Finnmarken at de har startet etterforskning, men sier samtidig at det er for tidlig å kommentere saken i særlig stor grad.

– Det vil ta noe tid å etterforske saken, siden vi har svært liten bemanning her akkurat for tiden. Men så langt har vi ikke så veldig mye å melde. Saken er anmeldt, og vi etterforsker på vanlig måte, sier Isaksen.