Sikret seg enerett på vindkraft

 I praksis har Finnmark Kraft fått enerett for alle nye vindkraftutbygginger i Finnmark, sier styreleder Harald Larssen i FeFo, som også representerer en av åtte eiere i Finnmark Kraft. Foto: Inge Brox

I praksis har Finnmark Kraft fått enerett for alle nye vindkraftutbygginger i Finnmark, sier styreleder Harald Larssen i FeFo, som også representerer en av åtte eiere i Finnmark Kraft. Foto: Inge Brox Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

FeFo ga seg selv monopol. Hva mener du om saken?

DEL

(Finnmark Dagblad) - Finnmark Kraft har fått en opsjonsavtale med Finnmarkseiendommen, som i praksis betyr at de har enerett for alle nye vindkraftutbygginger i Finnmark, bekrefter styreleder Harald Larssen i FeFo.

Finnmark Kraft ble stiftet i Alta i fjor sommer og eies av selskapene Varanger Kraft, Alta Kraftlag, Hammerfest Energi, Luostejok Kraftlag, Repvåg Kraftlag, Nord Troms Kraftlag, Nordkyn Kraflag og Finnmarkseiendommen (FeFo).

På spørsmål om det er uheldig og uproblematisk at FeFo har gitt et selskap som de selv er deleier i vindkraftmonopol, svarer styrelederen at det har han ikke reflektert noe over.

- Det må vi kanskje ha en diskusjon på i styret. For vi har i hvert fall gitt opsjon til et selskap hvor vi selv eier 1/8 av aksjene, medgir Larssen, men vil likevel ikke utdype dette noe mer.

Interesseorganisasjonen Norsk Vindkraftforening (Norwea) advarer mot en monopolsituasjon.

- Dette ligner i alle fall på et monopol, sier generalsekretær Øyvind Isachsen i interesseorganisasjonen Norsk Vindkraftforening (Norwea).

Han er bekymret for at favorisering av et selskap kan føre til at vindkraftutbygging går tregere.

- Den beste måten å få bygd ut vindkraft på er når det er konkurranse, og flere selskaper som vil inn, mener generalsekretæren.

- Finnmark Kraft har ikke problemer med at FeFo eier 1/8 av selskapet, men om det er uheldig at FeFo har inngått denne opsjonsavtalen med et selskap de selv er medeier i, må FeFo selv vurdere, sier styreleder Kjell Eliassen i Finnmark Kraft.

Artikkeltags