– Sikrer arbeidskraft

Licence controller Harald Bjørnsen og utviklingsdirektør Astrid Tugwell i North Energy mener effekten av tiltakssonen er god.

Licence controller Harald Bjørnsen og utviklingsdirektør Astrid Tugwell i North Energy mener effekten av tiltakssonen er god. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Harald Bjørnsen nyter godt av tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms etter at han flyttet til Alta. DEBATT. Hvilke fordeler ønsker du?

DEL

Skattelette og nedskriving av studielån var ikke utslagsgivende, men ble godt tatt imot av Harald Bjørnsen da han flyttet til Alta.

Harald Bjørnsen jobber som license controller i North Energy i Alta, og er en av mange som nyter godt av ordningene i tiltakssonen i Finnmark og Nord-Troms.

Kommer godt ut

– Det var ikke tiltakene som gjorde at vi flyttet nordover, det var familie. Men om man sammenligner lønn andre steder med de godene man får ved å bo her, kommer man godt ut, sier Bjørnsen.

Han tror ordningene har god effekt for å sikre rekruttering av arbeidskraft hit.

– Det veier opp i hensikten til å flytte andre plasser. Dersom sonen blir borte, blir det vanskelig å rekruttere folk. Spesielt i distriktene, sier Bjørnsen.

Utviklingsdirektør Astrid Tugwell i North Energy er opprinnelig fra Loppa, men flyttet fra Finnmark før tiltaksordningene trådde i kraft. Hun skulle derimot ønske at hun kunne ha hatt nytte av ordningen da hun var yngre.

– Er man ung og i etableringsfasen er dette veldig god starthjelp. Det er det også for bedrifter som ønsker å etablere seg, sier hun.

Vil ha flere fordeler i nord

Finnmark og Nord-Troms som skatteparadis og mulighetenes fylke ble hyllet i Alta onsdag da tiltaksordningen fylte 20 år. Nå ønskes flere særordninger.

– LNG-fabrikk á la tiltakssonen.

Slik presenterte administrerende direktør Sveinung Eikeland fra Norut Alta et bilde av Snøhvit-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest under en konferanse om tiltakssonen i Alta onsdag.

I to dager er politikere og byråkrater samlet til 20-årskonferanse om tiltakssonen for Finnmark og Nord-Troms. Blant foredragsholderne er samordningsminister Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen og Høyres partileder Erna Solberg.

Fordelaktig skattesystem

Eikeland fra forskningsinstituttet Norut åpnet konferansen med et historisk tilbakeblikk på særordningene som kom på plass i 1990.

Han mener Snøhvit er en av de mest synlige effektene av tiltakssonen.

– Snøhvit-anlegget kom i stand nettopp på grunn av et fordelaktig skatteregime, fremhevde han.

Hvilken positiv effekt Snøhvit-utbyggingen har hatt på Hammerfest kjenner alle.

Vil ha mer

Fylkesmann i Finnmark, Gunnar Kjønnøy, var også full av lovvord. Han viste til lav arbeidsledighet og folketallsvekst i Finnmark etter 15 år med nedgang. Særlig trakk han fram vekst i de største sentrene. Likevel mener han ordningene må bli enda bedre.

– Det er fortsatt fraflytting i småkommunene, minnet han om.

Mens konferansen onsdag så tilbake på tiltakssonens historie, vil konferansen torsdag se fremover.

DEBATT: Hvilke fordeler mener du er viktige for å bo i Finnmark? Kommentér det nedenfor:

Artikkeltags