Sier seg ferdig med kattene

MÅ GÅ TIL ANDRE: Dersom noen reagerer på at det går dyr rundt i Vardø som ikke blir tatt vare på, må de nå kontakte Mattilsynet,og ikke kommunen. Det sier ordfører i kommunen, Lasse Haughom.

MÅ GÅ TIL ANDRE: Dersom noen reagerer på at det går dyr rundt i Vardø som ikke blir tatt vare på, må de nå kontakte Mattilsynet,og ikke kommunen. Det sier ordfører i kommunen, Lasse Haughom. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Vardø kommune har ikke lenger ansvar for villkattene i byen.

DEL

(Finnmarken) – Som ordfører ser jeg meg nå ferdig med denne saken. Kommunen har ikke lenger noe ansvar for disse kattene, sier ordfører Lasse Haughom (Frp) i Vardø kommune.

Uttalelsen kommer etter at formannskapet i et ekstraordinært møte tirsdag vedtok å oppheve kommunens rutine for håndtering av eierløse dyr.

Ville kostet dyrt

Rutinen ble etablert av formannskapet i september i fjor.

– Da vedtok vi at vi skulle samle inn kattene og ta vare på dem inntil en eventuell eier meldte seg. Dersom det ikke skjedde, ville kattene bli avlivet på en human måte, forklarer Haughom.

Men Dyrebeskyttelsen var ikke begeistret for disse rutinene, og har gått rettens vei for å finne ut om de er lovlige eller ikke. I den midlertidige rettsavgjørelsen ble det gjort klart at Vardø kommune ikke har lov til å røre kattene. Saksomkostningene, som beløper seg til mer enn 80.000 kroner, havnet på kommunens bord, og en rettssak ble berammet til mars måned.

– Rettssaken kunne gått til lagmannsretten, og kanskje til høyesterett også, om den hadde blitt sett på som prinsipiell nok. Og det ville ha kostet skjorta, 500.000-600.000 kroner er ikke utenkelig, sier Haughom.

Opp til Mattilsynet

Da mener han og resten av formannskapet at det er bedre å oppheve rutinene fra september, ettersom det gjør at grunnlaget for en rettssak faller bort. Det betyr også at kommunen sier fra seg ansvaret for dyrene.

– Dersom noen reagerer på at det går dyr her som ikke blir tatt vare på, må de kontakte Mattilsynet, og så får de ta affære, sier Haughom.

Han understreker at han på ingen måte er en kattehater, og at det eneste han har ønsket er en fornuftig og human løsning på katteproblemet i kommunen.

– Sånn som de kattene har det her, så er ikke det bra. De er lurvete i pelsen, og på denne tiden av året fryser de jo i hjel, sier han.

Artikkeltags