(Finnmark Dagblad)

Familien Albehani bor i Vadsø mens søknaden deres om asyl i Norge ble behandlet. Utlendingsdirektoratet har allerede avslått den, men familien anker i håp om å få bli.

Samtidig føler de seg sterkt presset til å gå med på frivillig retur. Familien er redd politiet vekker dem om natta og kaster dem ut.

Under revolusjonen i 2011 forlot familien Jemen. Faren Ali Ahmed Husain Albehani (51) hadde bånd til den styrtede presidenten, og var redd for å bli en målskive.

Risikerer æresdrap

Datteren Shuruq (22) har forgjeves forsøkt å skille seg fra ektemannen hun har i hjemlandet. Jemensk lov gir ikke menn og kvinner like rettigheter.

Shuruq er fortsatt gift mot sin vilje, og har nettopp fått sønnen Mohmad med sin amerikanske kjæreste her i Norge. Shuruq tror det vil koste henne livet, om ektemannen noen gang får tak i henne.

– Vender vi tilbake blir jeg og Shuruq drept. Lillesøsteren hennes blir omskåret og tvangsgiftet, hevder Ali overfor Finnmarken.

Han peker på ti år gamle Wedyan, som går på Melkevarden skole. I dag er hun hjemme med resten av familien og holder sin nyfødte nevø på fanget.

Faren er redd sønnene skal bli tvunget inn i Al Quidas hær. Islamistbevegelsen står sterkt i Jemen. Familien sier moren og eldstesønnen ble kidnappet og torturert av Al Quida før de flyktet til Norge.

Flere skal kastes ut

Statens holdning til flyktninger har endret seg de siste månedene. Familien har alltid hatt god tone med UDI, men sier Utlendingsnemdas representant prøver å presse dem til å la seg returnere frivillig.

– Han sier det er bedre å ta imot en pengesum nå for å dra tilbake, enn å bli vekt av politiet klokka fire på natta og sendt hjem, forteller Shrooq.

Ali sliter med å spise og sove. Han sier frykten for å bli sendt hjem holder ham våken om nettene.

– Mine egne brødre har vendt seg mot oss. De sier vi har brakt skam over familien. Jeg er veldig redd for barna mine, sier han.

Den nye regjeringen satser, ifølge sjefen for Oscarsgata mottak, mer på returarbeid.

– Vi skal ha retursamtaler med folk, og motivere dem til å reise frivillig. Hvis myndighetene setter en dato for utsendelse, kan en konsekvens bli at politiet henter dem, sier Per Yngve Christensen.

Skaper ungt engasjement

Familiens advokat jobber med en anke, så Ali tror ikke familien blir tvangsutsendt med det første.

Familiens sak har engasjert vennene deres og deler av den politiske grasrota. Her må barnas beste tas hensyn til, mener lederen i Sosialistisk Ungdom (SU) sitt fylkesstyre, Lea Huru Hansen.

– Norge bryter flere menneskerettigheter og FNs barnekonvensjon ved å sende familien ut, sier Hansen.

Farlig land for kvinner

SU satte i gang en underskriftskampanje i håp om å stoppe utkastelsen. 200 signaturer har de så langt samlet inn.

– I slike saker er man nødt til å finne ut om det er trygt for familien å sendes tilbake. Man kan ikke generalisere, legger SU-lederen til.

Regjeringen gir amnesti til asylbarna som har vært i Norge i mer enn tre år, men kriteriene er strenge. UDI anslår ifølge Aftenposten at bare 134 av 798 asylbarn får bli.

Halvparten av kvinner i Jemen blir giftet bort før de fyller 18 år, melder den sveitsiske organisasjonen World Economic Forum. WHO anslår at 38 prosent av landets kvinner blir omskåret.

Regjeringen er i krig mot Al Quida, og FN plasserer landet som nummer 151 av 177 på listen Human Development Index. Norge har førsteplassen.