(Finnmark Dagblad)

Politiet vil straffeforfølge to forhold etter skuterulykken i Porsanger.

Politimester Torbjørn Aas vil ikke fortelle hvem eller hvor mange av ungdommene som kan vente seg påtale etter skuterulykken i Porsanger.

- En skuter var stjålet, og en person hadde ikke skuterførerbevis. Som et ansvarlig politi må vi følge opp straffbare forhold som oppdages i en slik etterforskning, sier Torbjørn Aas til Finnmark Dagblad.

På politiets pressekonferanse, som tok for seg evaluering av leteaksjonen og resultatet av etterforskningen, kom det også frem at den underliggende årsaken til at tragedien endte som den gjorde var en kombinasjon av dårlig vær og dårlige klær.

LES OGSÅ: Bedt om å forlate pressekonferansen

LES OGSÅ: Beklager sen varsling

Finnmark Dagblad har fått tilgang til politiets referat fra evalueringen av leteaksjonen. Der kommer det blant annet fram at dårlig kommunikasjonen mellom søksleder og 330-skvadronens helikoptermannskaper førte til at 330-skvadronens helikopter på et tidspunkt landet på feil sted.

Fartøyssjefen Pål Kullerud benekter derimot at det var dårlig kommunikasjon mellom søksleder og 330. Han beskriver kommunikasjonen som god, men er åpen på at helikopteret på et tidspunkt landet på feil sted.

- Vi ble ikke mer enn 30 sekunder forsinket av den landingen. Årsaken var at vi fikk oppgitt stedsnavn og ikke possisjon, sier Kullerud til Finnmark Dagblad.

Den dårlige kommunikasjonen mellom søksleder og 330-skvadronen skal derimot ikke ha vært en medvirkende årsak til at skuterulykken fikk et tragisk utfall, står det videre i rapporten. Deretter blir 330-skvadronens lege tilskrevet et sitat hun ikke kjenner seg igjen i:

- Den første omkomne som ble funnet kunne ikke ha blitt reddet selv om vi hadde funnet ham flere timer tidligere.

- Dette er ikke mine ord. Jeg reagerer kraftig på at jeg er feilsitert på en måte som får meg til å fremstå som faglig inkompetent når det gjelder nedkjøling, sier anestesioverlege Hanne R. Iversen til Finnmark Dagblad.

Les om kritikken fra de omkomnes foreldre mot politiet i Finnmark Dagblads papirutgave torsdag og mer fra pressekonferansen i papirutgaven fredag.