Gå til sidens hovedinnhold

Rekordmange utlendinger uttransportert i fjor

Artikkelen er over 5 år gammel

I alt 7.825 mennesker ble tvangsutsendt fra Norge i fjor. Aldri før har Politiets utlendingsenhet (PU) gjennomført så mange uttransporteringer i løpet av ett år. Én av tre var straffet.

PU gjennomførte 8 prosent flere uttransporteringer i 2015 sammenlignet med året før, ifølge statistikken som ble lagt fram mandag. Etaten har dermed mer enn oppfylt regjeringens mål, som var å få transportert ut 7.800 personer i fjor.

33 prosent av de uttransporterte, 2.567 personer, er ilagt en straffereaksjon. De største gruppene blant disse er folk fra Romania (18 prosent) og Polen (11 prosent), fulgt av Litauen (11 prosent) og Nigeria (9 prosent).

Viktig signaleffekt

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) gratulerte PU med en «fantastisk utført jobb i 2015».

– Det at de greide måltallet, står det stor respekt av. Det er en god signaleffekt at man får ut dem som har begått kriminalitet og personer uten grunnlag for beskyttelse, sa Listhaug på PUs pressekonferanse.

1.559 personer har blitt transportert ut etter å ha fått avslag på asylsøknadene sine. I tillegg ble 1.144 asylsøkere sendt til et annet land i Europa for å få behandlet søknaden sin der, i tråd med Dublin-reglene.

584 personer ble uttransportert til Russland. Et flertall av disse, 371 personer, ble sendt over Storskog. De fire største gruppene blant disse er folk fra Afghanistan, Syria, Nepal og Pakistan.

Albanere på topp

525 av de tvangsutsendte var mindreårige, og 31 av disse reiste alene.

Italia er det landet PU tvangsreturnerte flest til i fjor, totalt 1.268. Langt de fleste av disse var enten bortvist, utvist eller returnert av andre grunner. En mindre gruppe er såkalte dublinere.

Etter Italia var det Albania, Russland, Romania og Spania som tok imot flest tvangsreturer fra Norge. På topp ligger albanske borgere med 773 utsendte. Deretter følger nigerianere, afghanere, rumenere og syrere. (©NTB)

Kommentarer til denne saken