Trodde du at du kunne reise hit uten pass – tro igjen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

«Du trenger ikke pass for å reise i Norden - gyldig legitimasjon holder

Dette skrev politiet i Midtre Hålogaland på Twitter den 30. juni i år. En rekke andre politidistrikt la også ut lignende meldinger og henviste til en pressemelding fra politiet der det sto at man kunne reise til Finland, Sverige, Island, og Danmark uten pass. Imidlertid understreket de at du måtte kunne fremvise gyldig dokumentasjon med bilde, fødselsnummer, samt opprinnelsesland.

Den opprinnelige pressemeldingen det ble linket til er nå borte fra politiets sider, skriver Nordlys.

Imidlertid sendte Midtre Hålogaland ut en ny Twitter-melding om passbruk i dag.

Den lød som følger:

«Har du pass? Ta det med, også i Norden, letter evt kontroll. Transportør kan kreve pass - forhør deg før du reiser»

- Undersøk

Også denne meldingen henviser til politiets nettsider. Der står det igjen at det er passfrihet i Norden, men at transportører kan be om legitimasjon ved ombordstigning på fly, tog, buss eller båt, eller ved innsjekking på overnattingssteder.

«Her må de reisende selv undersøke hvilke krav som stilles til legitimasjon

- En presisering

Jannike Dyrhaug, kommunikasjonsrådgiver i politiet sier til Nordlys at Politidirektoratet, som har lagt ut meldingen, har ønsket å presisere enkelte forhold.

- Vi vil ikke at det skal bli forvirring, så derfor har vi presisert at ikke-nordiske borgere må ha med pass. Vi har også understreket at transportører kan kreve at man har pass. Dette vet vi har skjedd på ferger i Norden.

Dyrhaug forteller at det fremdeles er passfrihet i Norden, men at folk må være oppmerksomme på at selskap likevel kan kreve pass.

- Regelen fra statens side er at man må kunne vise gyldiginformasjon, og har man pass, bør man ta det med.

Artikkeltags