«Rasisme er total avsporing»

Frilanskommentatoren går hardt ut mot både statsministeren og den mistenkte. Faksimile fra Nettavisen.

Frilanskommentatoren går hardt ut mot både statsministeren og den mistenkte. Faksimile fra Nettavisen.

Artikkelen er over 6 år gammel

Kommentator forsvarer samejenta som fikk tent på jakken sin, men refser statsminister Jens Stoltenberg og den mistenkte.

DEL

(Finnmark Dagblad) Rett før jul fikk en mann i 20-årene 8.000 kroner i bot for å ha tent på jakken til den samiske jenta, men den unge mannen har ennå ikke bestemt seg for om han vil vedta den.

Han er en student i 20-årene, og sier til Adresseavisen som skrev om saken først, at det som skjedde utenfor utestedet Downtown i Trondheim natt til fredag 5. oktober i fjor har blitt helt forvrengt både i media og i statsministerens tale, og at han føler seg veldig uthengt.

Store deler av medie-Norge, også Finnmark Dagblad, skrev om hendelsen og påstandene jenta kom med. I tillegg til statsministerens nyttårstale, roset også sametingspresident Egil Olli samejenta fra Karasjok i sin nyttårstale for å ha stått opp mot urett.

– Rasistiske skjellsord

– At dette dreier seg om hatkriminalitet stemmer ikke i det hele tatt. Jeg er andregenerasjons innvandrer, og vet hvor mye slike kommentarer og handlinger kan såre. Jeg har også blitt utsatt for rasisme i store deler av oppveksten min, sier imidlertid mannen som har fått forelegget.

I tillegg skal han hevde at det var jenta som først tok kontakt med ham, og at han oppfattet situasjonen som at det var hun som kom med rasistiske skjellsord. Ifølge Adresseavisen har partene her vidt ulike versjoner av hva som skjedde.

– Når man er beruset og tror man har full kontroll, så hender det man drar en spøk. Men dette ble mer alvorlig enn jeg trodde. Jeg dummet meg ut, men slukket flammen med en gang, sier den mistenkte gjerningsmannen til avisen.

Løftet fram i nyttårstaler

«Hun ble trakassert og forsøkt påtent av en guttegjeng. 23-åringen fant seg ikke i det. I stedet for å bøye hodet, tok hun et offentlig oppgjør med mobberne. Jenta snudde en personlig ydmykelse til en opinion mot mobbing. Og ble et forbilde», sa statsminister Jens Stoltenberg i nyttårstalen.

Også sametingspresident Egil Olli roste samejenta i sin nyttårstale:

– Jeg er glad for at de unge viser interesse for og mot til å stå fram med sin egen bakgrunn – slik som «N.N» gjorde det etter den stygge hendelsen i Trondheim sist høst, sa sametingspresidenten til avisa Finnmarken, som oppfordret både enkeltmennesker, Sametinget og andre myndigheter til å stå opp mot all urett.

– Saken har to sider

– Jeg er ikke stolt av det jeg gjorde mot jenta, men statsministeren burde ha sjekket saken bedre. Den har to sider, sier studenten som er mistenkt i saken, i intervjuet med Adresseavisen.

Men den kjente frilanskommentatoren Elin Ørjasæter refser både statsministerens nyttårstale og gjerningsmannen i sin blogg, og viser til at saken nå er etterforsket og til konklusjonen, som også er gjengitt fra Adresseavisa. Her sier politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Sør-Trøndelag politidistrikt at en person har fått forelegg for å ha tent på kragen på jakka til jenta, men at boten ikke har noe med rasisme å gjøre.

– Man tenner ikke på folk

– Farsen blir total når studenten som tente på jentas krage unnskylder seg med at han trodde hun kom med rasistiske skjellsord mot ham, skriver frilanskommentatoren, som konkluderer med at rasismekortet altså brukes både av statsministeren og gjerningsmannen, uten grunnlag.

– Sikkert med like lite grunnlag. Saken er at man tenner ikke på folk, påpeker Elin Ørjasæter, og viser til at studenten og kameratene hans var beruset og spør:

– Hvorfor får vi ikke en opinion mot drita ungdommer på byen, når unges drikking fører til så mye ulykker, skader og vold? Rasisme er en total avsporing, mener hun.

– Er jentas rett å tolke

– At jenta tolket det slik er hennes rett, hun er den fornærmede part. Men at statsministeren bruker anledningen til politisk agitasjon er stygt. Ganske komisk også, etter alle beskjedene fra statsministerens kontor i Øygard-saken før den kom opp i retten. Da het det at de ikke kunne kommentere en sak som ikke var behandlet av rettsapparatet. Neivel nei, skriver kommentatoren, og hamrer videre i bloggen.

At gjerningsmannen har fått 8.000 kroner i forelegg, synes frilanskommentatoren er for lite, og viser til at det å tenne på jakka til samejenta faktisk kunne endt skikkelig galt.

– Å la en unggutt slippe så billig er å fortelle ham at det ikke er så farlig å tenne på folk, egentlig, skriver hun, før hun igjen går løs på statsministerens nyttårstale.

– Det er farlig når statsledere blander jus og politikk etter eget forgodtbefinnende. Særlig når det gjentar seg, mener altså Elin Ørjasæter.

Artikkeltags